Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Βράβευση των φιλοξενουμένων του ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στην Μακρινίτσα

Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στην Τεχνόπολις στο Γκάζι και ώρα 13:00, στην αίθουσα Νίκος Γκάτσος πρόκειται να πραγματοποιηθεί η βράβευση των συμμετεχόντων στο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας που έχει ως θέμα το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται και σε παιδιά πρόσφυγες τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν με όποιο τρόπο αυτά επιθυμούν, να αφηγηθούν την προσωπική τους ιστορία, να εκφράσουν τις σκέψεις τους και τις ελπίδες τους για το μέλλον, είτε μέσα από κάποιο κείμενο είτε με ζωγραφιά, φωτογραφία, κ.α. 

Ανάμεσα στους βραβευθέντες θα είναι και ομάδα παιδιών που φιλοξενούνται στο ξενώνα της ΑΡΣΙΣ ΜΕΤΟΙΚΟΣ  Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων στην Μακρινίτσα του Βόλου.

Εναρξη Δράσης στο ΕΚΚΝΑ

Χτες, Πέμπτη 26/6, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη της ομάδας παρέμβασης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στον Αυλώνα. Ο συντονιστής της δράσης, μαζί με τον εκπαιδευτή του εργαστηρίου graffiti και μία εθελόντρια της ΑΡΣΙΣ, μιλήσαμε με την κοινωνική υπηρεσία και το διευθυντή της φυλακής, πήραμε τις αιτήσεις των νέων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εργαστήρι, επισκεφτήκαμε τους χώρους, στους οποίους θα γίνονται τα μαθήματα και το προαύλιο που θα βαφτεί από την ομάδα και συναντηθήκαμε με κάποιους από τους ενδιαφερόμενους νέους.
Η δράση θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 13:00- 15:00 για τις πρώτες 5 εβδομάδες, κατά τις οποίες θα γίνεται η εκπαίδευση στο σχέδιο και ο σχεδιασμός της δουλειάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, οπότε και θα γίνει η δουλειά σε τοίχο του προαυλίου, οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, σε μέρες και ώρες που θα συμφωνηθούν εκ νέου. Η δράση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, αφού έδωσε την ευκαιρία σε όλη την ομάδα να επισκεφτεί τους χώρους του ΕΚΚΝΑ και να κάνει τις πρώτες, βασικές συμφωνίες. Μετά από πολύ καιρό, ξαναπατάμε σε έναν χώρο παρέμβασης γεμάτο προκλήσεις και ενδιαφέρον.

Καλό μας ξεκίνημα, λοιπόν, με πολύ χρώμα και καλή επικοινωνία!!

Σημείωση: μετά από την αποχώρηση, για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, ενός εθελοντή, η ομάδα του ΕΚΚΝΑ έχει ανάγκη από έναν εθελοντή (κατά προτίμηση άντρα) για να συμπληρωθεί και να λειτουργήσει έτσι όπως σχεδιάζουμε. Αν κάποιος/α από την παρέα της ΑΡΣΙΣ ενδιαφέρεται ή γνωρίζει κάποιον που θα το ήθελε, ας έρθει σε επικοινωνία με το γραφείο της οργάνωσης.

Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότητας

Εργάζονται δίπλα μας, σε υπηρεσίες δήμων ή άλλων φορέων, για να «εξαργυρώσουν» μικρές ποινές, που τους έχουν επιβληθεί, και να κερδίσουν με την παροχή εργασίας την ελευθερία τους.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συμμετοχή της ΑΡΣΙΣ στην ευρωπαϊκή διάσκεψη συναίνεσης για το φαινόμενο των αστέγων

Η Αρσις, μέλος της Feantsa,  της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους αστέγους, συμμετείχε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στην ευρωπαϊκή διάσκεψη συναίνεσης για το φαινόμενο των αστέγων. Η διάσκεψη συναίνεσης ήταν μια πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FEANTSA .  

Παρόλο που το πρόβλημα των αστέγων του δρόμου είναι ίσως η πιο εμφανής και ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, η έλλειψη στέγης καλύπτει και ένα φάσμα άλλων καταστάσεων, όπως η διαμονή των ανθρώπων σε φίλους ή συγγενείς, ή η διαβίωση σε προσωρινή, ανεπαρκή ή ανασφαλή κατοικία. Το αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής διάσκεψης συναίνεσης για την έλλειψη στέγης είναι ένα σύνολο συστάσεων πολιτικής προς τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων προκειμένου να καταλήξουν σε μια συντονισμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης σε επίπεδο ΕΕ. Η τελική έκθεση συντάχθηκε από μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον βέλγο γερουσιαστή Frank Vandenbroucke. Την πλήρη αναφορά (στα αγγλικά ή γαλλικά) μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα της FEANTSA www.feantsa.org ενώ παρακάτω (στα ελληνικά) μπορείτε να διαβάσετε μία σύνοψη των έξι βασικών συστάσεων της κριτικής επιτροπής της ευρωπαϊκής διάσκεψης συναίνεσης.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ομάδα graffiti της ΑΡΣΙΣ


Στις 7 και 13/5/2011 η ομάδα γκράφιτι της ΑΡΣΙΣ «κατέλαβε» καλλιτεχνικά το 10ο Γυμνάσιο Περιστερίου και σε συνεργασία με φιλοξενούμενους του Ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων και τους μαθητές του γυμνασίου όλοι μαζί, έβαψαν και δημιούργησαν στους τοίχους.
Για όλους ήταν μια ξεχωριστή και υπέροχη εμπειρία καθώς παίξαμε διάφορα παιχνίδια (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ ) και φάγαμε όλοι μαζί.
Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου και του καθηγητές του σχολείου για την φιλοξενία τους. 
Η ομάδα γκράφιτι της ΑΡΣΙΣ αποτελείται από παιδιά 12-16 ετών και πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Refugees start»/ Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων 2009.







Ομάδα art therapy και θέατρο


Στις 30/4/2011 η ομάδα art therapy και θεάτρου της ΑΡΣΙΣ συμμετείχαν στις τριήμερες δράσεις του Συστήματος Προσκόπων Πειραιά. Οι ομάδες μαζί με προσκόπους από όλη την Αττική δημιούργησαν μαζί ένα μεγάλο πανό με κολλάζ και ζωγραφική και έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια με θέμα την πόλη και τις διαδρομές μας μέσα σε αυτή. Πως θέλουμε να είναι και ποια είναι η πραγματικότητα μας καθημερινά.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 27ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.).
Οι ομάδες art therapy και θεάτρου αποτελούνται από άτομα 18-30 ετών πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στα πλαίσια του προγράμματος «Refugees start»/Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων 2009. 



Συνέδριο για πρόσφυγες στην Κατάνια της Ιταλίας


Από τη Δευτέρα, 9 μέχρι την Παρασκευή, 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας ένα συνέδριο- workshop, το οποίο διοργάνωσε η οργάνωση ICMC (International Catholic Migration Commission), στο πλαίσιο του προγράμματος DRIVE. Το συνέδριο είχε σαν τίτλο «Διακρατική Συνεργασία Μεταξύ ΜΚΟ σε Θέματα Διαφοροποίησης, Ταυτοποίησης και Εκτίμησης Ευαλωτότητας για Παραπομπές Προσφύγων» και συμμετείχαν σε αυτό εκπρόσωποι κρατικών και μη κυβερνητικών φορέων από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα.

Κεντρικό θέμα του workshop ήταν η υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα σύνορα των χωρών που συμμετείχαν, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τις αφίξεις από θάλασσα. Οι μηχανισμοί υποδοχής, κράτησης και παραπομπών των πληθυσμών αυτών και η σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων (κρατικών και μη) σε αυτή την προσπάθεια τονίστηκαν ως κεντρικά σημεία. Επί μέρους θέματα που συζητήθηκαν είναι ο εντοπισμός ιδιαίτερα ευάλωτων περιπτώσεων (παιδιά, ανήλικοι, γυναίκες, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με προβλήματα υγείας, θύματα βασανιστηρίων) και η ειδική δουλειά που χρειάζεται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και η ανάγκη διεπιστημονική προσέγγιση της υποστήριξης των πληθυσμών αυτών. Ακόμα, έγινε ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις.

Στις ιδιαίτερες μέρες που περνάμε στην Αθήνα, το θέμα της υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο αποκτά σοβαρή βαρύτητα. Η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία στο να διαχειριστεί ένα ήδη πολύ έντονο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να αρχίζουν να στερεύουν. Έγινε και πάλι φανερό στο συγκεκριμένο συνέδριο ότι, αν και υπάρχει διάθεση και όρεξη για δουλειά, πολύ ικανά στελέχη και νόμοι και διατάξεις που δίνουν έδαφος για ανάπτυξη δράσεων, στην πράξη μένουμε σε μεμονωμένες και σποραδικές δράσεις, χωρίς συνέχεια και, το κυριότερο, χωρίς έμφαση στη σύνδεση και τη συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και ανάμεσα στις ΜΚΟ που υλοποιούν δράσεις και τους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτές τις δυσκολίες μοιραστήκαμε με τους συναδέλφους, ακούσαμε τις δικές τους και πήραμε ιδέες για βελτίωση και εξέλιξη.

Η Σικελία είναι πανέμορφη αυτή την εποχή, ενώ η Έτνα μας αποχαιρέτησε με στάχτη και σκόνη, υπενθυμίζοντας μας την ύπαρξη ακόμα ισχυρότερων δυνάμεων

Η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει να δουλεύει με πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στο επίπεδο της υποστήριξης και ένταξης, μέσα από διάφορα προγράμματα και δράσεις.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Παρουσία της ΑΡΣΙΣ στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κακοποίηση και Παραμέληση των Παιδιών

Παρουσιάζοντας το θέμα « Η παιδική επαιτεία ως μορφή εκμετάλλευσης στα πλαίσια της εμπορίας παιδιών»  η Δήμητρα Σουλελέ συμμετείχε εκ μέρους της ΑΡΣΙΣ στο Πενελλήνιο Συνέδριο για την κακοποίηση και παρεμέληση των παιδιών που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού στην Αθήνα, στις 9 και 10 Μαϊου 2011, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BECAN Balkan Epidemiological Study on Child Abuse and Neglect.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Μαγιάτικο Bazaar από το "Λόγος και Ύφασμα"

Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Μάη 2011
Μια γιορτή τον Μάη
Μια γιορτή των Φίλων
Για τη χαρά της τέχνης, της δημιουργίας και της συνάντησης
Τριάντα νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο Λουτρό των Αέρηδων,
στην Πλάκα, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 του Μάη 2011,
από τις 10:30 π.μ. έως τις 7:00 μ.μ.