Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Πέντε κρούσματα θανάτων εντός σωφρονιστικών καταστημάτων έχουν δει το φώς της δημοσιότητας τους τελευταίους δυο μήνες.Τρείς από τους κρατούμενους έχασαν την ζωή τους στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών και μάλιστα σε διάστημα μόλις δεκαπέντε ημερών.
''Στις ελληνικές φυλακές δεν υπάρχει σωφρονισμός όπως δεν υπάρχει και οποιαδήποτε έννοια για την ανθρώπινη ζωή.Οι κρατούμενοι δεν φοράνε πιά στολές με ρίγες και νούμερα στην πλάτη αλλά αντιμετωπίζονται πάντα με τον ίδιο τρόπο.Σαν αριθμοί.Όχι ώς ανθρώπινες οντότητες.Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του σημερινού σωφρονιστικού συστήματος.'',δηλώνει ο Πάνος Λάμπρου(μέλος της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων) στο blog tvxs.
''Απάνθρωπες'' χαρακτηρίζονται οι συνθήκες κράτησης ακόμα και από επίσημα χείλη.Ο Συνήγορος του Πολίτη στην ετήσια αναφορά του 2009 τονίζει πως η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις Ελληνικές φυλακές καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ.
Σαν κύρια αιτία της επιδείνωσης της κατάστασης κρίνεται ο υπερπληθυσμός των φυλακών,η έλλειψη υποδομών,η μη αναλογία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων είναι λιγοστά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σωφρονιστικό μας σύστημα.
Σε έρευνα των εγκληματολόγων Ν.Κουλούρη,Β.Τσιλώνη,Δ.Παπαχρήστου και Σ.Γιοβάνογλου,η οποία έλαβε χώρα σε πέντε σωφρονιστικά καταστήματα το 2009(δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού,αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας,ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου και ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού 123 κρατούμενοι κλήθηκαν να κρίνουν τις συνθήκες κράτησης.Από την έρευνα προέκυψε πως οι χειρότερες συνθήκες κράτησης επικρατούν στον Κορυδαλλό.Κανένα πάντως σωφρονιστικό κατάστημα δεν ξεπέρασε την βάση της βαθμολογίας.Τα προβλήματα που τόνισαν οι κρατούμενοι είχαν να κάνουν με τον εξαερισμό της φυλακής,την κατάσταση των κελιών και την απομόνωση.
Σε όλα αυτά μπορεί κανείς να προσθέσει τα προβλήματα με τις άδειες των κρατουμένων,την έλλειψη πρόσβασης στο διαδίκτυο,τη μη λειτουργία προγραμμάτων από εξωτερικούς φορείς(ΜΚΟ) και την έλλειψη ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Εύλογα,λοιπόν,κανείς μπορεί να αναρωτηθεί ποιος ο ρόλος των φυλακών στην Ελλάδα;Παρομοίως και η μετασοφρωνιστική φροντίδα και η υποχρέωση της πολιτείας για ομαλή προσαρμογή των αποφυλακισμένων στο κοινωνικό,επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί μάλλον ''ευχολόγιο''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.