Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στο σκοτεινό τούνελ της παιδικής εργασίας

Παιδί δέκα χρόνων χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να καθαρίσει τζάμια αυτοκινήτων. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου πέθανε έπειτα από μία βδομάδα, χωρίς να το αναζητήσει κανείς. Σε άλλες περιπτώσεις ανάπηρα παιδιά πουλήθηκαν από τους γονείς τους σε αδίστακτους δουλεμπόρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι σε περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας οι ίδιοι οι γονείς καίνε ή ακρωτηριάζουν τα παιδιά τους, ως «επένδυση!».

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και η αύξηση του αριθμού οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ωθούν καθημερινά ολοένα και περισσότερα παιδιά στη ζητιανιά.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ), η επαιτεία είναι σχεδόν το μόνο έγκλημα στο οποίο έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας αύξηση της τάξης του 52%. Περισσότερα από 3.500 χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σε αυτό το «σκοτεινό τούνελ» και από αυτά 11,5% είναι ελληνόπουλα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΑΔΑ, Αθανάσιος Κοκκαλάκης, εξηγεί την προσπάθεια της αστυνομίας να περιορίσει την επαιτεία: «Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε. Συλλαμβάνουμε όσους εξωθούν τα παιδιά στην επαιτεία και πάντοτε μέσω εμπεριστατωμένης έρευνας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε εάν κρύβεται πίσω από αυτό δουλεμπόριο ή εξώθηση στην πορνεία, ή οποιουδήποτε άλλου είδους εκμετάλλευση. Από τη σύλληψη και πέρα είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών».
Η ψυχολόγος Αναστασία Κωνσταντάρα, ερμηνεύει τις επιπτώσεις του νοσηρού φαινομένου.
«Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, πέραν των τραυματικών εμπειριών που υφίστανται καθημερινά ζητιανεύοντας στον δρόμο, βιώνουν χειρότερες καταστάσεις από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω τους και για τους οποίους δουλεύουν, όπως λεκτική και σωματική κακοποίηση. Οι προσωπικότητες που πλάθουν αυτά τα παιδιά είναι σκληρές, αντικοινωνικές, χωρίς συναίσθημα, χωρίς ηθικούς και κοινωνικούς φραγμούς, με πολλές φοβίες και ανασφάλειες μέσα στα βάθη της ψυχής τους», τονίζει η κ. Κωνσταντάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.