Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Μαμά γιατί με έβαλες φυλακή;


Στις φυλακές του Ελαιώνα οι γυναίκες κρατούμενες γεννούν και δίνουν τα πρώτα μαθήματα ζωής στα παιδιά τους, που μέχρι 3 ετών κρατούνται και αυτά πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Ο ελληνικός νόμος επιτρέπει (βλ. Σωφρ. Κ., άρθρο 13) στις κρατούμενες μητέρες με παιδιά κάτω των τριών ετών να τα έχουν μαζί τους, σε ειδικό χώρο. Οι «μωρομάνες» κρατούνται σήμερα στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα, τις οποίες εγκαινίασε πριν από τρια χρόνια ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης . Από τις 452 κρατούμενες, οι 12- 9 Ελληνίδες και 3 αλλοδαπές – είναι πίσω από τα κάγκελα μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία αριθμούνται συνολικά σε 13.
Πριν από τη μεταφορά τους στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα του Ελαιώνα, οι μητέρες βρίσκονταν στον Κορυδαλλό ή την «Κορδαλλού», όπως είχαν πει στην πολύ ενδιάφερουσα διατριβή της Τουλίνας Δέμελη, με τίτλο: Μάνες υπό περιορισμό: Μητρικές αναπαραστάσεις σε μια ελληνική γυναικεία φυλακή. Τότε είχαν μιλήσει για τη συμβίωση με το παιδί τους, πίσω από τα «κάγκελα» της ελευθερίας.
Οι ιστορίες που είχε καταγράψει η συγκεκριμένη φοιτήτρια,καθώς και τα συμπεράσματα από το πρόγραμμα <<Άλκηστις-EQUAL>>μαρτυρούν τη σημαντικότητα και την αμφισημία του να μεγαλώνει μια μητέρα το παιδί της στην φυλακή.Ο ιδρυματισμός αποτελεί πραγματική απειλή για τα παιδιά που βρίσκονται μαζί με τις μητέρες τους στη φυλακή, κάνοντάς τα νευρικά και φοβισμένα καις τη δική τους περίπτωση επιβάλλεται στην κυριολεξία «διπλή ποινή», που αφορά τόσο τις μητέρες όσο και τα παιδιά που εκτίουν μαζί ποινές εγκλεισμού.Ο εγκλεισμός,ωστόσο,της μητέρας μαζί με το παιδί της την βοηθά  να περάσει λιγότερο δύσκολα την περίοδο της φυλακής.
Ο Παναγιώτης Σουρέλης από το περιοδικό << Νέμεσις>> συγκέντρωσε στοιχεία από παλαιότερες έρευνες .
Μπορείτε να διαβάσετε το συγκεκριμένο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.