Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Συνάντηση EOEF 15 και 16 Απριλίου 2010

Στις 15 και 16 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στη Valencia της Ισπανίας συνάντηση του EOEF (European Offender Employment Forum), με θέμα «Ο δρόμος προς την επανένταξη: βρίσκοντας εργασία μετά τη φυλακή σε ένα δύσκολο οικονομικό κλίμα».

Την ΑΡΣΙΣ εκπροσώπησε ο Αντώνης Αντωνίου έχει μία παλιά και ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον EOEF και είδαμε αυτή τη συνάντηση ως μία ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με φίλους και συνεργάτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μοιραστούμε σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς και να συζητήσουμε προοπτικές για συνεργασίες. Όλα αυτά, εν’ όψη των σχεδιασμών για επανέναρξη ή ενίσχυση των δράσεων στους χώρους εγκλεισμού από την ΑΡΣΙΣ στην Αττική.
Το κλίμα στην Ευρώπη είναι όντως δύσκολο. Οι εθνικές οικονομίες μαζεύονται και οι προοπτικές συρρικνώνονται. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν οι ιδέες, η διάθεση, ο ενθουσιασμός και η αίσθηση ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους, με τους οποίους δουλεύουμε. Μία «τάση» που εντοπίζεται, μέσα από τη συμμετοχή στα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν, είναι η εκπαίδευση και υποστήριξη αποφυλακισμένων από άλλους πρώην κρατούμενους, που κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Αρκετά τέτοια παραδείγματα παρουσιάστηκαν, με αποτελέσματα αρκετά ενθαρρυντικά και προφανή πλεονεκτήματα. Ακόμα, φανερή είναι η ανάγκη να υλοποιούνται δράσεις με συνέχεια, οι οποίες δουλεύουν σε όλα (ή, τουλάχιστον, τα περισσότερα) τα στάδια της αποφυλάκισης. Από τους τελευταίους μήνες της κράτησης μέχρι τα πρώτα βήματα εκτός φυλακής, και τις πρώτες προσπάθειες για εύρεση εργασίας και κοινωνική επανένταξη. Μία κοινή αναφορά σε οργανισμούς και πρόσωπα σε όλα αυτά τα επίπεδα φαίνεται να είναι σημαντική για τους αποφυλακισμένους. Έμφαση δίνεται στο να απευθυνόμαστε στις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού, όπως η εκπαίδευση, η στέγη και η εργασία. Σε περιπτώσεις νέων ατόμων, αυτό γίνεται μέσα από πιο «ελκυστικές» ενασχολήσεις, όπως η τέχνη ή ο αθλητισμός. Το στήσιμο μικρών εταιριών, οι οποίες λειτουργούν ως χώρος πρώτης απασχόλησης σε αντικείμενα, στα οποία είχαν εκπαιδευτεί οι αποφυλακισμένοι τους τελευταίους μήνες πριν την αποφυλάκισή τους είναι επίσης ένα μοντέλο που, σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα λογική του “peer mentoring”, φαίνεται να λειτουργεί θετικά.

Το ταξίδι άφησε ωραία αίσθηση. Η Valencia ήταν όμορφη και βροχερή και η ανησυχία για το σύννεφο που μας «κέρασε» η γη της Ισλανδίας μας αφορούσε άμεσα και μας ένωνε. Όσο για τα άλλα σύννεφα, ας ευχηθούμε για καλούς ανέμους, να ανοίξουν οι (αερο)διάδρομοι και να μπορέσουμε να ξαναπετάξουμε..

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.