Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Προτάσεις της ΑΡΣΙΣ για τη νομική βοήθεια ανηλίκων και νεαρών ενηλίκων

Η ΑΡΣΙΣ έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλους Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Δικαιωμάτων του Παιδιού) με θέμα την παροχή νομικής βοήθειας σε ανηλίκους και νεαρούς ενηλίκους θύτες και θύματα. Η ΑΡΣΙΣ διαπιστώνει ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ως προς την απόλαυση του δικαιώματος στη νομική συμπαράσταση και διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της σημερινής κατάστασης. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

- Την ρητή πρόβλεψη για επαρκή κάλυψη όλων των υποθέσεων (ποινικών, αστικών, διοικητικών, καθώς και απαραίτητων εξωδικαστικών ενεργειών) που αφορούν ανηλίκους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία, - με ταυτόχρονη εξέταση του ζητήματος της μείωσης των εξόδων των σχετικών διαδικασιών, ώστε από τους προβλεπόμενους πόρους να καλύπτονται ει δυνατόν όλα τα αιτήματα των ανηλίκων που κρίνεται ότι χρήζουν δωρεάν νομικής βοήθειας

- σε συνδυασμό με το παραπάνω και προς άρση των αμφισβητήσεων που έχουν προκύψει, την ρητή αναφορά και των δικαστηρίων ανηλίκων στον Νόμο 3226/04.

- την βελτίωση των όρων, των νομικών προϋποθέσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπονται για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, κατά τρόπο που να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη η ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και το πρώτιστο συμφέρον του παιδιού.

- την διασφάλιση της δυνατότητας για νομική εκπροσώπηση αδιαλείπτως από την έναρξη έως το πέρας της διαδικασίας (και δη της ποινικής). Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι το ορθότερο είναι της υπόθεσης να επιλαμβάνεται ο ίδιος νομικός παραστάτης, και όχι να υφίσταται διορισμός διαφόρων συνηγόρων στα στάδια της ίδιας διαδικασίας.

- την εξασφάλιση των απαραίτητων υπηρεσιών διερμηνείας κατά τρόπον που να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική και εμπιστευτική επικοινωνία με τον ανήλικο.

- τον διορισμό νομικών συμπαραστατών ανηλίκων από ειδικό πίνακα, ο οποίος θα συντάσσεται τηρουμένων συγκεκριμένων προδιαγραφών και προϋποθέσεων, όπως για παράδειγμα την παρακολούθηση σχετικών επιμορφωτικών σεμιναρίων.

- την βελτίωση του τρόπου εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου (άρθρο340 ΚΠΔ) προς εξασφάλιση του απαραίτητου χρόνου για την προετοιμασία της υπεράσπισης.

Επιπλέον, η ΑΡΣΙΣ ζητά να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς συντονισμό, ενημέρωση και οργάνωση των αρμοδίων φορέων (όπως φορείς παιδικής προστασίας, δικαστικές αρχές, δικηγορικοί σύλλογοι, κοινωνικές υπηρεσίες εντός και εκτός των καταστημάτων κράτησης κλπ) ώστε οι ανήλικοι να ενημερώνονται και να επικουρούνται προκειμένου να αποκτούν άμεσα αποτελεσματική πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική και στήριξη. 

Προτείνεται τέλος η αξιοποίηση και ενίσχυση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι ήδη δραστηριοποιημένες στην παροχή υπηρεσιών νομικής συμβουλευτικής και βοήθειας, με στόχο την δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης και παροχής συναφών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.