Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

Η παιδική εργασία ανά τον κόσμο


Η παιδική εργασία είναι η σύγχρονη δουλεία. Μικρά παιδιά ηλικίας ακόμη και 5 ετών, αντί να παίζουν ή να πηγαίνουν στο σχολείο υποχρεώνονται να εργάζονται και μάλιστα, πολλές φορές κάτω από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες, σε ορυχεία ή στους δρόμους. Παρ΄ότι τα δικαιώματα των παιδιών προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στη Λατινική Αμερική, το φαινόμενο ανθεί.

Υπολογίζεται ότι περίπου 246 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας 5 έως 17 χρόνων εργάζονται. Από αυτά τα παιδιά -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- τα 179 εκατομμύρια εργάζονται σε δουλειές πολύ σκληρές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την φυσική και πνευματική τους ακεραιότητα.
Λατινική Αμερική
Το σκηνικό στη Λατινική Αμερική είναι εφιαλτικό. Στη Βραζιλία 7 εκατομμύρια παιδιά αναγκάζονται ή υποχρεώνονται να εργάζονται. Στη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Εκουαδόρ ένα ποσοστό 20% των παιδιών ηλικίας 10 με 14 χρόνων, εργάζεται σε σπίτια. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 με 15 χρόνων εργάζονται σε αγροτικές δουλειές στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα, στην Νικαράγουα και στον Παναμά.
Περού και Βολιβία
Σε ορυχεία εργάζονται περίπου 500 χιλιάδες παιδιά στο Περού και 13.500 στη Βολιβία. Στο Εκουαδόρ περίπου 314 χιλιάδες παιδιά εργάζονται, σε έναν πληθυσμό 12 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, στις πιο φτωχές χώρες της Καραϊβικής όπως Μπελίσε, Γκουγιάνα και Σουρινάμ η παιδική εργασία είναι ένα πρόβλημα που οξύνεται.
Κολομβία
Υπολογίζεται ότι 4 με 6 χιλιάδες παιδιά αποτελούν μέρος των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κολομβία όπου έχουν μετατραπεί σε σκληρούς πολεμιστές. Η εκπαίδευση τους περιλαμβάνει πολλά βασανιστήρια και δοκιμασίες. Πολλά από αυτά τα παιδιά σκοτώνονται σε μάχες.
Μεγάλες εταιρείες στηρίζουν την παραγωγή τους εκμεταλλευόμενοι παιδιά
Η Οργάνωση Human Rights Watch σε μια έκθεση της αναφέρει ότι “εντόπισε παιδιά στο Εκουαδόρ τόσο νέα, ακόμη και 8 ετών, να εργάζονται σε φυτείες μπανάνας σε συνθήκες απαράδεκτες και σκληρές. Chiquita, Del, Monte, Dole, La Favorita, Bonita κατηγορήθηκαν επειδή χρησιμοποιούσαν φυτείες όπου εργάζονταν παιδιά. Η ιστοσελίδα Taringa δημοσίευσε έναν μακρύ κατάλογο με 81 εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική οι οποίες χρησιμοποιούν στην δουλειά μικρά παιδιά. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται κορυφαίες εταιρείες αθλητικών παπουτσιών στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εργοστάσια για να παράγουν τα προϊόντα τους στην Ασία, ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πολλοί πολυεθνικοί κολοσσοί.
Η παιδική εργασία δεν υπάρχει μόνο επειδή είναι μέρος του εμπορίου. Τα παιδιά – σκλάβοι δεν είναι μόνο θύματα της πολιτιστικής “καθυστέρησης” σε πολύ φτωχές χώρες αλλά και ένα εργαλείο του διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.