Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Solidarity Now






Solidarity Now, ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων που συνεργάζονται για να βοηθήσουν όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ελλάδα, εγκαινίασε στις 17 Ιανουαρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο του Κέντρο Αλληλεγγύης.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα και με το όραμα του Solidarity Now, στοχεύει στην υποστήριξη τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υφισταμένων πρωτοβουλιών και είναι ανοιχτό σε όλους όσους έχουν ανάγκη. Σκοπός του είναι να λειτουργεί ως κόμβος για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων τοπικών ΜΚΟ και να παρέχει υπηρεσίες, όπως ιατρική βοήθεια και νομική υποστήριξη.
Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης άνοιξε στις 2 Ιανουαρίου 2014 και βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο λειτουργίας. Το Κέντρο φιλοξενεί δύο πολύ γνωστές Ελληνικές ΜΚΟ: την ΑΡΣΙΣ και την PRAKSIS.
Η ΑΡΣΙΣ, στο Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης προσφέρει νομικές υπηρεσίες σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Η ΑΡΣΙΣ θα προσφέρει νομικές συμβουλές για ζητήματα καταναλωτικά, αστικού δικαίου, εργασιακά και κοινωνικής πρόνοιας, όπως συμβουλευτική για ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα. Η PRAKSIS, μία ΜΚΟ με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της υγείας, θα προσφέρει ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη, και πιο συγκεκριμένα: υπηρεσίες γενικής ιατρικής και συμβουλευτικής. Και οι δύο οργανώσεις θα παραπέμπουν περιστατικά και σε άλλους φορείς παροχής υγειονομικών και νομικών υπηρεσιών. Οι ανάγκες που θα αντιμετωπίζει το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης, θα καθοριστούν τελικά από τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Η τελετή εγκαινίων του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Solidarity Now – Σταυρούλας  Χασαπογλίδου, του Νίκου Γαβαλά – ιδρυτικού μέλους της ΑΡΣΙΣ, της Μαρίας Μουδάτσου – Διευθύντριας Θεσμικών και Κάθετων Χρηματοδοτήσεων της PRAKSIS, του Robert Sanders – Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και του Jordi Vaquer – Διευθυντή του Open Society Initiative για την Ευρώπη.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης με αφορμή την εκδήλωση δήλωσε: «Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία Κέντρου Αλληλεγγύης είναι χρήσιμη και ουσιαστική. Επίσης, λειτουργεί προσθετικά στο έργο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός πραγματικού δικτύου από δομές κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης. Για το σκοπό αυτό απευθυνθήκαμε σε ΜΚΟ, στην κοινωνία των πολιτών, και σε φορείς της πόλης ή και μεγαλύτερου βεληνεκούς, προκειμένου όλοι μαζί να λειτουργήσουμε ως δίχτυ προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Το Κέντρο Αλληλεγγύης είναι ακριβώς αυτός ο ‘κόμβος’ που συνδέει όλους εμάς στην προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα σε όσους μας έχουν ανάγκη».
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το πρώτο Κέντρο Αλληλεγγύης του Solidarity Now στην Ελλάδα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του Κέντρου Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα αναγκών στην περιοχή. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το Solidarity Now συνεργάζεται στενά τόσο με ΜΚΟ όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν άμεση ανάγκη. Ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες που θα προσφέρει το Κέντρο Αλληλεγγύης θα δώσουν τη δυνατότητα σε ομάδες και άτομα να κινητοποιηθούν και να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι στόχοι και οι υπηρεσίες του Κέντρου Αλληλεγγύης θα διευρύνονται καθώς θα εντοπίζονται και οι τοπικές ανάγκες», σχολίασε η Σταυρούλα Χασαπογλίδου, Γενική Διευθύντρια του Solidarity Now.
Ο Αντύπας Τζανέτος, Πρόεδρος της PRAKSIS δήλωσε: «Για την PRAKSIS η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στον Δήμο της Θεσσαλονίκης που έμπρακτα έχει αποδείξει ότι πρωτοστατεί σε συνέργιες αποτελεί μία ακόμη πρόκληση για την προώθηση ευρύτερων συνεργασιών. Σε μία εποχή όπου τα αποτελέσματα της κρίσης πλήττουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας τέτοιου είδους κομβικές συμπράξεις αποτελούν τον απαραίτητο μονόδρομο για να ανακουφιστούν οι συνάνθρωποί μας. Τελικά αυτή είναι η μοίρα μας, αυτός είναι ο προορισμός μας. Στην κοσμική μοναξιά μας θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε ο ένας κοντά στον άλλο. Και αν μερικές φορές η επαφή αυτή μας πληγώνει, στο τέλος… η ζεστασιά της μας αποζημιώνει».
Ο Νίκος Γαβαλάς, ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ επισήμανε: «Η δημιουργία μιας νέας, καλά οργανωμένης νομικής υπηρεσίας σε περίοδο οικονομικής και, κατά συνέπεια, κοινωνικής κρίσης, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες σε πολίτες που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την πόλη και έρχεται να καλύψει τις διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης.»
Το Κέντρο Αλληλεγγύης βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κέντρου της πόλης, στην περιοχή Βαλαωρίτου, όπου βρίσκονται και άλλες εθελοντικές, κρατικές και δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες. Το Κέντρο Αλληλεγγύης λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00-17:00 και παρέχει υποστήριξη κατόπιν ραντεβού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Αλληλεγγύης στον ιστότοπο www.solidaritynow.org και τηλεφωνώντας στο 2310-50 10 30 & 50 10 40
Περισσότερες πληροφορίες:
1. Το Solidarity Now είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων στην Ελλάδα που συνεργάζονται για να βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Το Solidarity Now υποστηρίζει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και δημιουργεί Κέντρα Αλληλεγγύης  – χώρους στους οποίους μπορούν να συγκεντρώνονται όσοι πλήττονται από την κρίση και να βρίσκουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.
2. Το Solidarity Now έχει ήδη ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παροχής θέρμανσης στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει €700.000 ($1 εκατομμύριο) στην παροχή πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας όπως σχολεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, αθλητικά κέντρα και  γηροκομεία. Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης αποτελεί κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.
3. Στη Θεσσαλονίκη, το Solidarity Now υποστηρίζει ένα κοινωνικό πρόγραμμα διάθεσης τροφίμων σε συνεργασία με το Δήμο και την εταιρεία «Μαρινόπουλος» για την περίοδο Νοεμβρίου 2013 – Απριλίου 2014, ενώ έχει επίσης προσφέρει υποστήριξη μέσω του προγράμματος παροχής θέρμανσης.
4. Το 2012, το Open Society Foundations και ο ιδρυτής του George Soros ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση υφισταμένων προσπαθειών και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό με την επωνυμία Solidarity Now στοχεύει στη δημιουργία Κέντρων Αλληλεγγύης σε διάφορα σημεία της χώρας. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων των κατά τόπους ΜΚΟ και θα παρέχουν σειρά υπηρεσιών, όπως ιατρική βοήθεια, νομική υποστήριξη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεωκοπίας, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Χρυσούλα Διακάτου
V+O COMMUNICATION
Τηλ.: 211 7501228 – email: cd@vando.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.