Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Συνέδριο για πρόσφυγες στην Κατάνια της Ιταλίας


Από τη Δευτέρα, 9 μέχρι την Παρασκευή, 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κατάνια της Σικελίας ένα συνέδριο- workshop, το οποίο διοργάνωσε η οργάνωση ICMC (International Catholic Migration Commission), στο πλαίσιο του προγράμματος DRIVE. Το συνέδριο είχε σαν τίτλο «Διακρατική Συνεργασία Μεταξύ ΜΚΟ σε Θέματα Διαφοροποίησης, Ταυτοποίησης και Εκτίμησης Ευαλωτότητας για Παραπομπές Προσφύγων» και συμμετείχαν σε αυτό εκπρόσωποι κρατικών και μη κυβερνητικών φορέων από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα.

Κεντρικό θέμα του workshop ήταν η υποδοχή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα σύνορα των χωρών που συμμετείχαν, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τις αφίξεις από θάλασσα. Οι μηχανισμοί υποδοχής, κράτησης και παραπομπών των πληθυσμών αυτών και η σημασία του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων (κρατικών και μη) σε αυτή την προσπάθεια τονίστηκαν ως κεντρικά σημεία. Επί μέρους θέματα που συζητήθηκαν είναι ο εντοπισμός ιδιαίτερα ευάλωτων περιπτώσεων (παιδιά, ανήλικοι, γυναίκες, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με προβλήματα υγείας, θύματα βασανιστηρίων) και η ειδική δουλειά που χρειάζεται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και η ανάγκη διεπιστημονική προσέγγιση της υποστήριξης των πληθυσμών αυτών. Ακόμα, έγινε ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών ανάμεσα στους συμμετέχοντες οργανισμούς και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις.

Στις ιδιαίτερες μέρες που περνάμε στην Αθήνα, το θέμα της υποδοχής και ένταξης προσφύγων και μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο αποκτά σοβαρή βαρύτητα. Η Ελλάδα φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία στο να διαχειριστεί ένα ήδη πολύ έντονο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι απαντήσεις να αρχίζουν να στερεύουν. Έγινε και πάλι φανερό στο συγκεκριμένο συνέδριο ότι, αν και υπάρχει διάθεση και όρεξη για δουλειά, πολύ ικανά στελέχη και νόμοι και διατάξεις που δίνουν έδαφος για ανάπτυξη δράσεων, στην πράξη μένουμε σε μεμονωμένες και σποραδικές δράσεις, χωρίς συνέχεια και, το κυριότερο, χωρίς έμφαση στη σύνδεση και τη συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και ανάμεσα στις ΜΚΟ που υλοποιούν δράσεις και τους κρατικούς μηχανισμούς. Αυτές τις δυσκολίες μοιραστήκαμε με τους συναδέλφους, ακούσαμε τις δικές τους και πήραμε ιδέες για βελτίωση και εξέλιξη.

Η Σικελία είναι πανέμορφη αυτή την εποχή, ενώ η Έτνα μας αποχαιρέτησε με στάχτη και σκόνη, υπενθυμίζοντας μας την ύπαρξη ακόμα ισχυρότερων δυνάμεων

Η ΑΡΣΙΣ συνεχίζει να δουλεύει με πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στο επίπεδο της υποστήριξης και ένταξης, μέσα από διάφορα προγράμματα και δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.