Μια ακόμη ημέρα θλιβερής υπενθύμισης όχι μόνο των τραγικών συνθηκών μέσα στις οποίες εργάζονται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, αλλά και των σοβαρότατων ελλείψεων στην κρατική πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου της παιδικής εργασίας στην Ελλάδα.
Ίσως θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι:
- Πάνω από 100.000 ανήλικοι εργάζονται στη χώρα μας, στην πλειονότητά τους σε παράνομες και επικίνδυνες συνθήκες, τη στιγμή που η επίσημη πολιτεία όχι μόνο δεν βελτιώνει το σύστημα ελέγχων στους χώρους εργασίας, αλλά επιτρέπει την σταδιακή απασχόληση των νέων με μισθούς κατώτερους των συλλογικών συμβάσεων και με συνθήκες που συχνά επιτρέπουν την μη ασφαλιστική τους κάλυψη και την πολύπλευρη εκμετάλλευσή τους.
- Πολλές εκτατοντάδες παιδιών, Ελλήνων και ξένων, προσφέρουν απόλυτα απαγορευμένες μορφές εργασίας στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, πουλώντας μικροαντικείμενα, επαιτώντας αλλά και παρέχοντας υπηρεσίες σεξ ή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, κάτω από την εκμετάλλευση επιτήδιων ενηλίκων, την στιγμή που η επίσημη πολιτεία δεν διαθέτει "τα μέσα" για να παρέμβει αποτελεσματικά για την προστασία τους, καθώς απασχολείται με άλλα θέματα που η επικαιρότητα θέτει στην προτεραιότητά της....
Η ΑΡΣΙΣ με τις μικρές της δυνάμεις προσπαθεί να είναι παρούσα στο πλάι μικρών και μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων που γίνονται θύματα της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο στις 25 Ιούνη, στις 6 μ.μ. η ΑΡΣΙΣ οργανώνει στο Θησείο (στο παρκάκι δίπλα στο σταθμό τραίνου) εκδήλωση ευαισθητοποίησης κατά της παιδικής εργασίας και ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις της. Ομάδα δρομέων και ποδηλατών θα τρέξουν ένα μικρό γύρο της πόλης (7χλμ) ενώ εθελοντές θα διανείμουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους περαστικούς. Παράλληλα θα εκτεθούν έργα των παιδιών από το εργαστήρι της δράσης με τα παιδιά στο δρόμο και των ομάδων ενισχυτικής διδασκαλίας. Αναλυτικότερες πληροφορίες, ιδίως για τη διαδρομή που θα διανύσουν δρομείς και ποδηλάτες, υπάρχουν στο site της πρωτοβουλίας "Τρέχοντας ... για τα παιδιά στο δρόμο", εδώ.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠερίπου 171 εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Περιλαμβάνονται στα κατ' εκτίμηση 246 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Στην Ελλάδα,ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Προσωπικά,θεωρώ,πως συνεχείς διακρατικές συνεργασίες επιβάλλονται για τον περιορισμό αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.Όσον αφορά την χώρα μας, είναι απαραίτητη η παρουσία ενός ισχυρά θεσμοθετημένου εργαλείου-μηχανισμού που θα αναλάβει την προστασία των δικαιωμάτων των νέων.Ο μηχανισμός θα δώσει μια ξεκάθαρη(στατιστική) εικόνα τόσο για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο όσο και για εφήβους-νέους που καταπατώνται τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Δυστυχώς,η καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας δεν έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα στόχο της κοινωνικής πολιτικής της χώρας μας.Αντιμέτωπο με την φτώχεια είναι ένα στα 4 παιδιά στην Ελλάδα, σύμφωνα με απάντηση του Επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λ. Αντόρ σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου και Κ. Πουπάκης.