Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΣΙΣ 19 χρόνια διεκδίκησης νεανικών δικαιωμάτων


Σήμερα 16 Οκτώβρη 2011 συμπληρώνονται 19 χρόνια από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ΑΡΣΙΣ. Ξεκίνησε το 1992 από μια μικρή παρέα ενεργών πολιτών, σε αναζήτηση νέων δυναμικών προάσπισης των νεανικών δικαιωμάτων και μεθόδων συμπαράστασης σε νέους και νέες που απειλούνταν από κοινωνικό αποκλεισμό. Σύντομα, ξεδιπλώθηκε σε πολλά κοινωνικά πεδία, σε πολλές πόλεις, με τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού στελεχών, εθελοντών, νέων, φίλων και υποστηριχτών. Έλαβε τον τίτλο της Κοινωνικής Οργάνωσης και αναζήτησε φόρμες και τρόπους έμπρακτης προώθησης της συμμετοχής όσων την πλαισίωναν, στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων. Συνδέθηκε με υπηρεσίες και άλλες οργανώσεις, έλαβε ενεργό μέρος σε κοινωνικά δίκτυα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εισήγαγε αλλά και μετέδωσε τεχνογνωσία σε θέματα κοινωνικής παρέμβασης με τα οποία ασχολήθηκε. Δήλωσε δυναμικά την παρουσία της και κατέθεσε τις προτάσεις της σε ζητήματα που αναδεικνύονταν δημόσια και αφορούσαν την άσκηση πολιτικών που επηρεάζουν τα παιδιά και τους νέους, στους τομείς της δικαιοσύνης, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και γενικότερα της κοινωνικής συμμετοχής.

Η ΑΡΣΙΣ λειτούργησε ως πεδίο πρώτης επαγγελματικής δοκιμασίας και ωρίμανσης για πολύ μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων, αλλά και ως χώρος προσωπικής έκφρασης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής αναφοράς για χιλιάδες νέους και νέες, εθελοντές και εθελόντριες που συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις της. Έλαβε χαρακτήρα μιας πολύχρωμης και πολύμορφης ανθρώπινης κοινότητας, με κοινή βάση την δέσμευση στην κοινωνική αλληλεγγύη, στις αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο ενεργό ενδιαφέρον και στην έμπρακτη υποστήριξη των αδυνάτων μελών της κοινωνίας, ιδίως των παιδιών και των νέων.

Η ΑΡΣΙΣ πάλεψε και παλεύει, για το δικαίωμα των παιδιών και των νέων να μην βλέπουν το τραίνο της ζωής να φεύγει, χωρίς να μπορούν να είναι μέσα σε αυτό. Στις μέρες μας μάλιστα, με την οικονομική κρίση να χτυπά περισσότερος από όλους τη νέα γενιά, το κοινωνικό αίτημα που αναδεικνύεται μέσα από την δουλειά της ΑΡΣΙΣ είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Ωστόσο, ο καιρός κοντεύει που θα πρέπει λειτουργικά και οργανωτικά η ΑΡΣΙΣ να κλείσει τον πρώτο κύκλο της κοινωνικής της παρέμβασης και να «αλλάξει».

Στις 16 Οκτώβρη του 2012 κλείνουν 20 χρόνια λειτουργίας της οργάνωσης, όσα προβλέφθηκαν από το αρχικό της καταστατικό. Η χρονική αυτή στιγμή ίσως είναι η καταλληλότερη για να μελετηθούν και να προκύψουν νέα λειτουργικά σχήματα, με την συμμετοχή μελών, στελεχών, εθελοντών και νέων στις αποφάσεις, στη διοίκηση και στον προσδιορισμό της πορείας της οργάνωσης. Η διατήρηση και η προώθηση του κοινωνικού κεκτημένου των 20 χρόνων προσπαθειών της ΑΡΣΙΣ θα εξαρτηθεί από τις νέες ιδέες και τις ανθρώπινες δυνάμεις που θα διατεθούν και επενδυθούν στην προοπτική της εξέλιξης του κορμού της οργάνωσης. Μέσα από ένα εσωτερικό, προσεκτικό αλλά και εντατικό διάλογο, με τη συμμετοχή των ιδρυτών, των στελεχών, των μελών, των εθελοντών και των φίλων της.

Στην εποχή της μεγάλης κρίσης που περνάμε, ελπίδα μας είναι ότι η ΑΡΣΙΣ θα κατορθώσει να επιβιώσει, ως κοινοτική παρέμβαση που ξεκίνησε και βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών που μοιράζονται τις αρχές και τις αξίες της. Και ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πρόταση αλλά και μέσο  διεκδίκησης του σεβασμού των νεανικών δικαιωμάτων στην Ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.