Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Επίσκεψη σε Συνάντηση Grundtvig στο Δουβλίνο


Στις 25-28 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο συνάντηση ανταλλαγής εμπειρίας και καλών πρακτικών στο πλαίσιο ενός προγράμματος Grundtvig, στο οποίο η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει ως μέλος του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχιας. Η συνάντηση είχε ως θέμα «A-Z- Good Practice on Volunteering for Social Inclusion” και σε αυτή συμμετείχαν επαγγελματίες και εθελοντές από Ιταλία, Ιρλανδία και Ελλάδα. Την ΑΡΣΙΣ εκπροσώπησαν ένα στέλεχος, Αντώνης Αντωνίου, και ένα μέλος - πρώην στέλεχος, Όλγα Βαμβακούρη.


«Καταρχήν, το Δουβλίνο πανέμορφο! Κρύο μα και πολύχρωμο, με πρόσωπα από πολλές εθνότητες και πολιτισμούς. Οι Ιρλανδοί ευχάριστοι, φιλόξενοι, εξωστρεφείς. Ψηλά η ανεργία, δύσκολα ο κόσμος οικονομικά, αλλά με κέφι και ενεργητικότητα και δημιουργική αντίδραση. Πολλή μουσική, χορός και οι άνθρωποι έξω, στο δρόμο. Κρίση μεν, αλλά διαφορετικό το πρόσωπό της ή/και διαφορετικά την βλέπουν οι Ιρλανδοί.

Επί του αντικειμένου, τώρα: επισκεφτήκαμε Μ.Κ.Ο., Εθελοντικές Οργανώσεις, μία δομή φροντίδας θυμάτων βασανιστηρίων. Μιλήσαμε για την έννοια και την αξία του εθελοντισμού σε Ελλάδα και Ιρλανδία, για τον εθελοντισμό τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο αποστολών σε ξένες χώρες, για θέματα ηθικής και δεοντολογίας με εθελοντές και για ζητήματα που αφορούν στη μεθοδολογία και την ιδεολογία πίσω από τη δουλειά με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ενώ μας παρουσιάστηκε η κατάσταση που ισχύει σε νομικό- πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ιρλανδία. Ανταλλάξαμε εμπειρία και ιδέες σε σχέση με τα πεδία δουλειάς, στα οποία κινούμαστε και εντοπίσαμε κοινές γραμμές και σημεία διαφοροποίησης.

Όσα ανταλλάξαμε στις συναντήσεις και τις επισκέψεις μας είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της ΑΡΣΙΣ και την επαναπροσέγγιση κάποιων πτυχών του μοντέλου λειτουργίας του. Στοίχημα αποτελεί το να βρουν οι ιδέες αυτές το δρόμο προς την προσαρμογή τους στη δική μας πραγματικότητα και την εφαρμογή τους, για να εμπλουτίσουν και να διευκολύνουν τη δουλειά μας.

Ανάσα, λοιπόν. Και νέες εικόνες και ιδέες. Και ευχές καλή συνέχεια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.