Η έκθεση κούκλας με δημιουργίες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας, αφού άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, έλαβε τέλος. Επόμενο βήμα η Θήβα! Nα μεταφέρουμε τα νέα της έκθεσης και τα μηνύματα του κόσμου στα κορίτσια, που δημιούργησαν τις κούκλες. Η ομάδα αποτελούμενη από εθελοντές, ασκούμενες και στελέχη της Άρσις, αφού πήρε λίγο χρόνο να ετοιμάσει έναν χώρο κατάλληλο να φιλοξενήσει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή, υποδέχτηκε τα κορίτσια. Τα νέα διαδοθήκαν, τα δώρα μοιράστηκαν, οι μουσικοί έπαιζαν τραγούδια εντός και εκτός κλίματος και ο χορός ξεκίνησε. Κάπως έτσι πέρασε και η μέρα στη Θήβα ενώ τελείωσε με ευχές και ελπίζοντας τα κορίτσια να διασκέδασαν και να γέμισαν συναισθήματα χαράς και ελπίδας!
Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011
Εντυπώσεις από Έκθεση Κούκλας του Λόγος και Ύφασμα
Με πολλή χαρά η ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος «Λόγος και Ύφασμα» πραγματοποίησε και φέτος την έκθεση κούκλας στο εργαστήρι Μαιρηβή με υφασμάτινες δημιουργίες και κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας. Η έκθεση διήρκησε 4 ημέρες και η ευαισθητοποίηση του κόσμου μας συγκίνησε ιδιαίτερα καθώς έννοιες όπως :αγάπη, κοινωνικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύη εκφράστηκαν έντονα και φέτος, μέσα από την μεγάλη προσέλευση ενηλίκων, εφήβων και παιδιών στο κάλεσμά μας να στηρίξουν την δημιουργική προσπάθεια των γυναικών-κρατουμένων. Ο χώρος ήταν γεμάτος από όμορφες κούκλες, που η καθεμία ξεχωριστά “μιλούσε” σε όλους μας λέγοντας την ιστορία της κάθε “φυλακισμένης” ψυχής. Ευχόμαστε να στηρίζετε πάντα προσπάθειες, που δίνουν χαρά, δύναμη και ελπίδα σε άτομα που έχουν όλους εμάς ανάγκη.
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011
Όταν η γυναίκα γίνεται αρχηγός της οικογένειας

Η μονογονεϊκότητα στην σημερινή εποχή έχει συνδεθεί με τον κοινωνικό αποκλεισμό(δεν νοείται δηλαδή μόνο ως έλλειψη πόρων, αλλά και ως σχετική αποστέρηση πλεονεκτημάτων και δικαιωμάτων και έλλειψη πρόσβασης σε διαδικασίες και ευκαιρίες. )
Τα στατιστικά στοιχεία είναι δυστυχώς απογοητευτικά. Το 18% των μόνων μητέρων αρχηγών νοικοκυριών είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ μόνο το 5,8% των παντρεμένων συμβιούντων. Στη Μ. Βρετανία το 51,8 των φτωχών νοικοκυριών είναι μονογονεϊκή οικογένεια. Για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών η φτώχεια είναι επίσης μια μάστιγα. Σε μια έρευνα που έγινε σε 18 χώρες (δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα αλλά τα στοιχεία είναι ενδεικτικά) το 50% των παιδιών που προέρχονται από τέτοιες οικογένειες ζουν κάτω από το όριο φτώχειας. Σε μερικές χώρες το ποσοστό είναι ακόμη πιο υψηλό και μην απορήσετε, αλλά αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νορβηγία.
Οι αιτίες αυτής της φτώχειας είναι πολλές. Κύρια είναι ο διαχωρισμός ενός νοικοκυριού σε δύο και κατά συνέπεια η αδυναμία κάλυψης των αναγκών. Αυξάνουν οι ανάγκες αλλά τα εισοδήματα παραμένουν τα ίδια. Στην περίπτωση των γυναικών αρχηγών Μ.Ο. θα λέγαμε ότι μειώνονται και εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που διαθέτουν ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι ανύπαντρες μητέρες λόγω έλλειψης διατροφής.
Με το διαζύγιο ο άνδρας μένει ελεύθερος να κάνει και δύο δουλειές εάν επιθυμεί, κάτι που μπορούσε να κάνει και κατά τη διάρκεια του γάμου έτσι και αλλιώς, αφού η συμμετοχή του άνδρα στην άμισθη εργασία του νοικοκυριού είναι τουλάχιστον περιορισμένη έως ανύπαρκτη. (Η άμισθη εργασία υπολογίζεται, ανάλογα με την οικονομική μονάδα που χρησιμοποιείται, μεταξύ 44% και 110% της εθνικής παραγωγής στην Ολλανδία). Στην Κύπρο το 53% των ανδρών, σε κατάσταση γάμου, δεν συμμετέχουν καθόλου στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Ειδικά όμως μετά το διαζύγιο η συμμετοχή του άνδρα περιορίζεται στην καλύτερη περίπτωση κάθε Σαββατοκύριακο που παίρνει το παιδί του και σε κάποια απογεύματα μέσα στο μήνα. Αυτό του δίνει πλεονέκτημα και στην προσωπική και συναισθηματική/σεξουαλική και κοινωνική ζωή σε σχέση με τη μόνη μητέρα, που δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της και αδυνατεί συνήθως να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας καινούργιας σχέσης.
Αντίθετα, η έλλειψη χρόνου χαρακτηρίζει τις γυναίκες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Πολλές γυναίκες αδυνατούν να αφήσουν να παιδιά τους έστω και για πέντε λεπτά. Η αποδόμηση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων αφήνει τη μόνη μητέρα γυμνή από οποιαδήποτε συμπαράσταση σε μια περίοδο που και αυτή και το παιδί της τη χρειάζονται απελπισμένα. Πόσο μάλλον η γυναίκα αυτή να ψάξει για εργασία ή να βελτιώσει τα επαγγελματικά της προσόντα για να παρακολουθήσει τις αλλαγές στον εργασιακό χώρο και να είναι ανταγωνιστική. Οι πιο πολλές γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μικρή ηλικία και χωρίζουν μένουν στάσιμες όσον αφορά την απόκτηση πρόσθετων επαγγελματικών προσόντων και συχνά αποκλείονται από την αγορά εργασίας πολύ νωρίς και αναγκάζονται να ασκήσουν εργασίες επιβίωσης. Το 50% των μόνων μητέρων δεν έχει καθόλου εκπαιδευτικά προσόντα συγκριτικά με το 38% όλων των γυναικών ηλικίας μεταξύ 25 και 49 ετών (Μ. Βρετανία).
Επιμελητές ανηλίκων: το χρονικό ενός θεσμού
Με μεγάλη συγκίνηση θυμάμαι τα πρώτα ηρωικά χρόνια που δούλεψα ως επιμελητής ανηλίκων στην Αθήνα. Η πρόσκληση σας να περιγράψω με γεμίζει χαρά αλλά και νοσταλγία. Δεν θέλω να εξωραϊσω το παρελθόν, αλλά δεν μπορώ να μην θαυμάσω και την εξέλιξη που παρουσίασε ο θεσμός.Και αν εκφράσω στο τέλος κάποιες επιφυλάξεις, ας τις θεωρήσετε, στην πιο καλή περίπτωση ,απλή γεροντική γκρίνια.
Διορίστηκα στην Αθήνα με το διαγωνισμό του 1959.Προηγουμένως είχα προσφέρει τις υπηρεσίες μου ως εθελοντής… Συστεγαζόμασταν σε μια αίθουσα 40-50 τ.μ.,την πρώτη αριστερά όπως μπαίνουμε στο Αρσάκειο. Η Υπηρεσία είχε πέντε ή έξι τμήματα (Γραμματείες τις λέγαμε τότε):Δικασίμου ,Επιμελειών, Επιπλήξεων ,Υφ’ όρον απολυόμενων ,Στατιστικής –Μελετών και Προλήψεως, που είχε τότε αρκετό έργο να επιτελέσει ,αφού δεχόταν καθημερινώς αιτήματα για να παρέμβουμε σε περιπτώσεις παιδιών που τελούσαν σε ηθικό κίνδυνο ,πριν δηλαδή από την τέλεση της αξιόποινης πράξης…
Όλοι είχαν μια εσωτερική διάθεση εθελοντικής προσφοράς…Ήταν όλοι αφοσιωμένοι με ιεραποστολικό ζήλο στο καθήκον της διαπαιδαγώγησης των ανηλίκων με αποκλίνουσα συμπεριφορά… Το ωράριο δεν είχε καμία σημασία…
Η Ελλάδα προσπαθούσε τότε να επουλώσει τα τραύματα μιας δεκαετίας σχεδόν πολεμικών και εμφύλιων συρράξεων ,το κύμα της αστυφιλίας πλημμύριζε τα αστικά κέντρα και τα σημερινά προάστια (Περιστέρι, Κοκκινιά, Νέα Ιωνία κ.α.) ήταν παραγκουπόλεις όπου στοιβάζονταν οι άνθρωποι από επαρχία.Κύριο μέλημα μας ήταν να βρούμε δουλειά στα παιδιά, στέγη σε κάποιο ίδρυμα,λύση που θα προστάτευε τα παιδιά από τους κινδύνους του δρόμου ,όταν βέβαια δεν υπήρχε οικογένεια. Αλωνίζαμε με τα λεωφορεία όλη την Αττική, αλλά όποια πόρτα και αν χτυπάγαμε μας άνοιγαν με ανακούφιση ,που κάποιος ερχόταν να βοηθήσει τα παιδιά τους.
Τη δεκαετία του ‘90 όλα άλλαξαν … Μπορούσε κανείς να διαπιστώσει τις αλλαγές αυτές μέσα σε μια κοινωνία ,που όσο καλυτέρευαν οι συνθήκες διαβίωσης ,τόσο μεγάλωνε η αποξένωση των ανθρώπων.
Όταν συνταξιοδοτήθηκα έφυγα με πικρία. Η στάση της Πολιτείας στις ανάγκες των νέων καιρών ήταν αναβλητική έως αδιάφορη. Η ελληνική κοινωνία είχε αλλάξει. Άλλα προβλήματα την κατέτρυχαν ,αυτά που σήμερα έχουν γιγαντωθεί. Το μεταναστευτικό, τα ναρκωτικά, περισσότερα αδικήματα βίας κλπ. Δυστυχώς, στον αγώνα αυτό οι Υπηρεσίες Επιμελητών καθυστέρησαν να ανταποκριθούν και οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στην Πολιτεία. Αδιαφορία του Υπουργείου για να προωθήσει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, υποβάθμιση του κύρους των Επιμελητών ανηλίκων, καθυστέρηση της αποποινικοποίησης απλών τροχαίων παραβάσεων, αμήχανη αντιμετώπιση των νέων μορφών αντικοινωνικής συμπεριφοράς κ.α. Αλλά και στο σώμα των επιμελητών ήταν φανερή μια προϊούσα κόπωση ,αφού σε πολλούς από αυτούς η μακροχρόνια άσκηση ενός τόσο κοπιαστικού και ψυχοφθόρου έργου τους έχει «σκληρύνει».
(Απόσπασμα από την τριμηνιαία έκδοση του περιοδικού των Ε.Α.<<Επιμελούμαι>>)
Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011
"Το επισκεπτήριο..."
Αντι- Παρτάκηδων Πάρτυ στην Κοζάνη
Τα παιδιά που λειτουργούν το ΠΟΔΗΛΑΤΟ αποφάσισαν να διαθέσουν τα έσοδα της βραδιάς, στην ΑΡΣΙΣ και στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδα του χώρου όπου στεγάζεται.
Είναι σημαντικό να είστε εκεί έστω και για ένα ποτό, έστω και για μια κουβέντα μαζί μας.
Βοηθείστε στη διάδοση του party...φέρτε και τους φίλους σας!!!
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Παγκόσμια μέρα παιδιού
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Unicef ακόμα και σήμερα, σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 22.500 παιδιά την ημέρα χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως έλλειψη εμβολίων, χρήση ακάθαρτου νερού, έλλειψη τροφής ή κακή διατροφή ενώ 158 εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 5-14 ετών, εργάζονται συχνά σε σκληρές και απαράδεκτες συνθήκες.
Οικογένειες έχασαν το σπίτι τους λόγω κρίσης και ζητούν στέγη σε ξενώνες

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011
Συναντήσεις με Εθελοντές/τριες και Έναρξη Εθελοντικών Δράσεων για τη νέα Περίοδο
- Ομάδα εργαστηρίου «Λόγος και Ύφασμα» στη Γυναικεία Φυλακή Κορυδαλλού
- Ομάδα δουλειάς με τα παιδιά στο δρόμο
- Ομάδες (2) πλαισίωσης δημιουργικών εργαστηρίων (κρουστά και θέατρο)
- Ομάδες (2) ενισχυτικής διδασκαλίας στο γραφείο και στην Εστία Προσφύγων
- Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης στην Εστία Προσφύγων
- Ομάδα εξωτερικών δραστηριοτήτων στην Εστία Προσφύγων