Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Αντί της δημοσίευσης μιας φωτογραφίας…» Όταν ο στιγματισμός και η διαπόμπευση επιλέγεται ως μέθοδος για την προστασία της δημόσιας υγείας


Με μια αβάσταχτη ελαφρότητα και ανεύθυνη κοινωνικά στάση απέναντι στο ακανθώδες πρόβλημα της εξάπλωσης της νόσου HIV, η ελληνική πολιτεία εις το όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας υιοθετεί ακραία μέτρα που παραβιάζουν ασύστολα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών ως πράξη καταστολής προσβάλλει, στιγματίζει, και διαπομπεύει δημόσια, ανθρώπους ήδη θύματα της βίας, του trafficking, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, των ναρκωτικών ουσιών, της φτώχειας, ανθρώπους που ο κοινωνικός τους αποκλεισμός ήταν ήδη αρκετός από μόνος του.  

Σε μια εποχή ανομίας, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, εύκολος στόχος είναι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (διότι) γιατί αυτοί είναι και οι πιο ευάλωτοι. Η έλλειψη κοινωνικού κράτους, υποδομών δηλαδή  που να προσφέρουν υπηρεσίες και προγράμματα, καθώς και οργανωμένων / στοχευμένων εκστρατειών  για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και θέματα υγείας, όπως αυτού της εξάπλωσης του HIV, οδηγούν σε πρακτικές που καθοδηγούνται από τον πανικό, την περιστασιακή αντιμετώπιση και τη δημιουργία ‘αποδιοπομπαίων τράγων’, προσφέροντας μονάχα  διχαστικές διαχωριστικές γραμμές, και περαιτέρω διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Αντί της δημοσίευσης φωτογραφιών, η ΑΡΣΙΣ προτείνει και διεκδικεί:
  • Δομές υποστήριξης για το γενικό πληθυσμό, τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, και για τα οροθετικά πρόσωπα και τα θύματα κάθε μορφής εκμετάλλευσης.
  • Συστηματική ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους από τις σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και την ευθύνη που έχει ο καθένας να προστατεύει τον εαυτό του και τους άλλους.
  • Ουσιαστική πολιτική για την καταπολέμηση του trafficking, με σταθερή  παρουσία - εργασία στο δρόμο (street work), συνεργασίες μεταξύ των φορέων και έγκαιρες – αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όταν απαιτείται.
  • Ανθρωπιστική βοήθεια στα  θύματα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.