Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Επίσκεψη στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο Grundtvig με θέμα τη δουλειά με ομάδες σε φυλακές



Στις 27 και 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι συνάντηση ανταλλαγής εμπειρίας και πρακτικών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Grundtvig, στο οποίο συμμετέχει η ΑΡΣΙΣ ως εταίρος και το οποίο έχει σαν θέμα τη δουλειά με ομάδες στις φυλακές με εργαλείο την τέχνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επαγγελματίες από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Την ΑΡΣΙΣ Αθήνας εκπροσωπήσαμε οι Αντώνης Αντωνίου και  Ευτυχία Γεωργιάδη, ενώ την ΑΡΣΙΣ Θεσσαλονίκης η Ιωάννα Μήτσικα.
Κατ’ αρχήν, γνωρίσαμε το Βουκουρέστι! Μια πολύ όμορφη και ζωντανή πόλη, που συνδυάζει το μοντέρνο με το κλασσικό, καθώς μπορεί κανείς να δει σύγχρονα, ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες και ταυτόχρονα κλασσικά, τύπου Bauhaus οικοδομήματα. Είναι φιλόξενη, έχει ζωή, ιστορία και πολλές ομορφιές.
Όσον αφορά τη συνάντηση, επισκεφτήκαμε δύο καταστήματα κράτησης: στη Rahova και στην Jilava. Εκεί συζητήσαμε με τους Υπεύθυνους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και με Υπεύθυνους Ασφαλείας. Μας ενημέρωσαν για τις συνθήκες και για τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης, για τις πρακτικές που ακολουθούν καθώς και για τις δραστηριότητες που προσφέρουν στους κρατούμενους.
Επίσης, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε μία παράσταση από τον θεατρικό θίασο της φυλακής της Rahova. Η ομάδα ανέβασε σε θεατρική διασκευή το έργο «Η Φωλιά του Κούκου», το οποίο παρακολουθήσαμε τόσο στην «πρόβα τζενεράλε» μέσα στη φυλακή, όπου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τους συντελεστές του έργου, όσο και στην επίσημη παράσταση σε φεστιβάλ θεάτρου σε αίθουσα εκτός φυλακής στο Βουκουρέστι.
Εκτός από την αλληλεπίδραση και το μοίρασμα της πληροφορίας μέσα στο περιβάλλον της φυλακής, τόσο με εργαζομένους όσο και με κρατούμενους, οι συναντήσεις εργασίας ολοκληρώθηκαν με την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών ανάμεσα στους εκπροσώπους της κάθε χώρας, καθώς και με βιωματικά workshops. Η αλληλεπίδραση αυτή ήταν εξίσου σημαντική, καθώς βρήκαμε κοινά σημεία και διαφοροποιήσεις, θέσαμε ερωτήματα και προβληματισμούς και κλείσαμε τη συνάντηση αυτή γεμάτοι από εμπειρίες και νέες ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.