Πόσο φιλικοί προς τα παιδιά θύτες και θύματα μπορεί να είναι οι μηχανισμοί απόδοσης δικαιοσύνης;
To Συμβούλιο της Ευρώπης, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων, ξεκίνησε μια προσπάθεια για την έκδοση ενός κειμένου οδηγιών προς τα κράτη μέλη του, με στόχο την ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών στους μηχανισμούς της δικαιοσύνης. Σε αυτούς, εκτός από τα δικαστήρια, περιλαμβάνονται και η αστυνομία, τα αναμορφωτικά και σωφρονιστικά καταστήματα, και βέβαια όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχετικά με την προετοιμασία και διεξαγωγή των δικών αλλά και την υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων και την μετέπειτα μέριμνα για τους ανήλικους δράστες και θύματα.
Τον Ιούνιο του 2010 η σχετική επιτροπή κατέληξε σε ένα "Σχέδιο Κατευθυντηρίων Οδηγιών για την Φιλική προς το Παιδί Δικαιοσύνη" (Guidelines on Child-frendly Justice), το οποίο πρόκειται να υιοθετηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο από την αρμόδια Επιτροπή Υπουργών και ακολούθως να διακινηθεί σε όλες τις χώρες - μέλη του Συμβουλίου.
Το κείμενο αυτό δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά, εφόσον βασίζεται στις διεθνώς αποδεκτές αρχές δικαίου και έχει παραχθεί από ένα τόσο αξιόπιστο διεθνή οργανισμό, θα μπορεί να αξιοποιείται από όλους όσους επιδιώκουν την πληρέστερη εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, για την άσκηση πίεσης με στόχο την προσαρμογή των εθνικών νομοθετικών προβλέψεων και πρακτικών στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η ΑΡΣΙΣ θα είναι ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς που θα συμμετέχουν στον διάλογο για την εφαρμογή των οδηγιών στην Ελλάδα.
Δέστε και σχετικό άρθρο της καθηγήτριας Β. Αρτινοπούλου στην εφημερίδα "ΝΕΑ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.