Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Στην Ελλάδα του 2011 συνεχίζονται να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα

Για παράνομη κράτηση, για απάνθρωπη μεταχείριση και ανεπαρκή φροντίδα του Eivas Rahimi, ασυνόδευτου ανήλικου από το Αφγανιστάν, καταδικάστηκε πριν λίγες μέρες η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Σύμφωνα με την απόφαση , το ελληνικό κράτος οφείλει να καταβάλει 16.000 ευρώ ως αποζημίωση. Σύμφωνα με το Δικαστήριο στην περίπτωση του Ραχιμί η Ελλάδα παραβίασε τρία άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ειδικότερα το άρθρο 3 (περί Απαγόρευσης τωv Βασαvιστηρίωv), του άρθρου 13 (περί Δικαιώματος πραγματικής πρoσφυγής) και το άρθρου 5 (περί δικαιώματος στηv πρoσωπική ελευθερία και ασφάλεια).

Ο Ραχιμί, μετά το θάνατο των γονιών του στον πόλεμο του Αφγανιστάν εισήλθε παράτυπα στη χώρα μας το 2007 σε ηλικία 15 ετών. Συνελήφθη στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και κρατήθηκε για τρεις ημέρες στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου. Ο ανήλικος, κρατήθηκε σε ένα κελί μαζί με ενήλικες, κοιμήθηκε σε βρώμικο στρώμα, αναγκάστηκε να φάει στο πάτωμα, ενώ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με δικηγόρο. Επίσης κατά τη διάρκεια της κράτησής του δεν έλαβε καμία ενημέρωση για τη δυνατότητα να κάνει αίτηση ασύλου, ενώ οι ελληνικές αρχές δεν διέθεταν διερμηνέα που να μιλάει τη γλώσσα του (φαρσί) αλλά διερμηνέα που μιλούσε αραβικά. Όταν τελικά αφέθηκε ελεύθερος, δεν εξασφαλίστηκε -όπως προβλέπεται για τους ασυνόδευτους ανήλικους- η στέγασή του ή η μεταφορά του σε ασφαλές μέρος από τις ελληνικές αρχές. Ο Ραχιμί μαζί με άλλους ανήλικους ταξίδεψαν ασυνόδευτοι στην Αθήνα και παρέμεινε άστεγος αρκετές μέρες περιφερόμενος στους δρόμους της πρωτεύουσας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την ελληνική πολιτεία, η οποία, εκτός των άλλων, δεν μερίμνησε για την ανάληψη της επιμέλειάς του, όπως προβλέπει ο νόμος. Την αντιμετώπιση που είχε ο Ραχιμί από τις ελληνικές αρχές έχουν σήμερα εκατοντάδες ανήλικοι που παραμένουν κρατούμενοι στα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στην επικράτεια.
Η απόφαση βρίσκεται εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.