Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

12 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας

Η ΑΡΣΙΣ στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της δραστηριοποιείται για τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, υλοποιώντας προγράμματα και αναπτύσσοντας δράσεις στον τομέα της παιδικής προστασίας. Μια από τις κεντρικές δράσεις της επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, και ειδικότερα στα παιδιά που  δουλεύουν στο δρόμο, στα παιδιά θύματα παράνομης μεταφοράς και εμπορίας με σκοπό την εκμετάλλευση της εργασίας τους, και  γενικά στα παιδιά που απασχολούνται σε χείριστες μορφές εργασίας.


Στο διάστημα αυτό έχουν υποστηριχτεί εκατοντάδες παιδιά και οι οικογένειες τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά είναι:
  • ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα
  • υπηρεσίες υγείας
  • ενίσχυση με είδη βασικών αναγκών
  • δημιουργικά εργαστήρια και φροντιστηριακά μαθήματα
  • παρέμβαση στην οικογένεια και ενίσχυση του οικογενειακού πλαισίου
  • νομική στήριξη και διασύνδεση με υπηρεσίες δημόσιες και μη που δραστηριοποιούνται στη χώρα
Η εμπειρία μας από το δρόμο δείχνει πως ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παρουσιάζει αυξητική τάση, ο ρυθμός εργασίας τους γίνεται εντατικότερος ενώ παράλληλα οι συνθήκες επιβίωσης και διαβίωσης τους χειροτερεύουν.

Η φτώχεια που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες σε απόγνωση,  δημιουργεί νέες κοινωνικές δυναμικές βίας και παραβατικότητας,  υποσκάπτοντας την ευημερία των παιδιών και θέτοντας σε κίνδυνο τα δικαιώματά τους.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας και της παιδικής εργασίας δεν συνάδει με πολιτικές που περιορίζουν τις δυνατότητες παροχής προστασίας προς τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Είναι αναγκαίο να απαντηθεί με μέτρα δυναμικά που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των παιδιών, καθώς και την αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Στόχος είναι να το γνωρίζουν και να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Γιατί η δημόσια  ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε δράσεις που θα προασπίσουν τα δικαιώματα των ανηλίκων και θα κάνουν πράξη την αυτονόητη για όλους υποχρέωση παροχής φροντίδας και εγγυήσεων σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας.

Τι μπορούν να κάνουν όμως οι πολίτες;  Η ΑΡΣΙΣ απαντά: 

Βοηθήστε μας ….να βοηθήσουμε::
  • Μη δείχνετε ανοχή όπου και όποτε διαπιστώνετε την εκμετάλλευση ανηλίκου σε χώρους εργασίας ή σε άτυπες μορφές εργασίας.
  • Σε κάθε τέτοια περίπτωση επικοινωνείτε με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των ανηλίκων.
  • Μην επιδοτείτε την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο.
  • Εάν θέλετε να δώσετε κάτι φροντίστε τη διατροφή τους ή προσφέρετε ένα  προσωπικό είδος μόνο για παιδιά (παιχνίδια, σχολικά είδη).
  • Το πιο σημαντικό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε την προσοχή σας. Παρατηρήστε και καταγράψτε τα στοιχεία για το σημείο, την ώρα και τη συχνότητα με την οποία βλέπετε ένα παιδί να εργάζεται και ειδοποιήστε μας (τηλ: 210 8259880-Αθήνα, 2310 526150- Θεσ/νίκη). 
  • Ενημερωθείτε για το έργο μας και υποστηρίξτε τη δράση κατά της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε θερμά τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 και το κατάστημα παιχνιδιών COMFUZIO στο The Mall Athens για τη συμβολή τους στο έργο μας με την προσφορά παιχνιδιών και σχολικών ειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.