Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Καταδίκη της χώρας μας για απάνθρωπη συμπεριφορά σε πρόσφυγα

Συστηματικό ξυλοδαρμό - που προκάλεσε γάγγραινα στο αριστερό του πόδι εξαιτίας της οποίας ακρωτηριάστηκαν και δυο του δάχτυλα – ηλεκτροσόκ και συνεχή χτυπήματα στο λαιμό - που του προκάλεσαν χρόνιες ημικρανίες και σπασμούς – υπέστη, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας, RU, από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο ίδιος ο RU στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι Τούρκος υπήκοος, κουρδικής καταγωγής, μέλος αριστερού κόμματος που έχει χαρακτηριστεί παράνομος στην Τουρκία ενώ έχει συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα από τις τουρκικές αρχές. Αυτό τον ανάγκασε το 2007 να εγκαταλείψει την Τουρκία για την Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της κάθε άλλο παρά φιλόξενη αποδείχτηκε.
Η απόφαση του Δικαστηρίου βασίζεται στην ιατρική έκθεση που συντάχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 από το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων στην Αθήνα που επιβεβαιώνει την απάνθρωπη μεταχείριση του πρόσφυγα και επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο – αποζημίωση 15.000 ευρώ. Στην απόφαση σημειώνεται ότι η αίτηση χορήγησης ασύλου στον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα δεν έχει ακόμη εγκριθεί ενώ θα έπρεπε να έχει εξεταστεί κατά προτεραιότητα καθώς ενδεχόμενη απέλαση στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τη ζωή του. Επίσης το ΕΔΑΔ επισημαίνει ότι επανειλημμένα έχει διαπιστώσει ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου που εφαρμόζεται στην Ελλάδα πάσχει, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι παρά την καταδικαστική απόφαση ενδέχεται και πάλι οι ελληνικές αρχές να μην εγκρίνουν την αίτηση ασύλου του πρόσφυγα.
(Η εικόνα που πλαισιώνει το άρθρο αποτελεί Χάρτη Ιδεών για τη λέξη "πρόσφυγας" όπως τον αποτύπωσαν τα παιδιά της Ε' Δημοτικού του 6ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου.Οι σκόρπιες λέξεις των παιδιών αποτυπώνουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλοί νεοεισερχόμενοι στην χώρα μας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.