Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΡΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ…

ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ…ΣΕ ΤΙ ΚΟΣΜΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στους φορείς που αναμορφώνουν και επηρεάζουν τη διαδικασία κοινωνικοποίησης ενός ατόμου, είναι και η τηλεόραση. Η τηλεόραση, όπως και να το κάνουμε, είναι πλέον βασικό(!) στοιχείο στη ζωή μας, διότι σαν ένα επίτευγμα της σημερινής τεχνολογίας, έγινε προσιτή σε μικρούς και μεγάλους. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να προσφέρει καλές και πολύτιμες υπηρεσίες στον άνθρωπο, διότι μας πληροφορεί και μας ενημερώνει, αναλύοντας γεγονότα σε απλή μορφή και μας τα σερβίρει με έναν γαργαλιστικό και εντυπωσιακό τρόπο.
Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία δυο χρόνια οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην Ελλάδα εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης αρχίζουν να προσφέρουν φθηνά προγράμματα. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο οικονομικό κόστος αυτών των προγραμμάτων όσο στην έλλειψη ουσίας τους.
Τα λεγόμενα reality shows φυτρώνουν το ένα μετά το άλλο. Ακριβοντυμμένοι νέοι(πάντα εν μέσω οικονομικής κρίσης!!) μένουν έγκλειστοι για μήνες μέσα σε ένα κλουβί ξεπουλώντας κάθε προσωπική τους στιγμή.Δημιουργούν εφήμερες σχέσεις για να φιγουράρουν την επόμενη ημέρα σε κίτρινες φυλλάδες και σε μεσημεριανάδικα.Δημιουργούν λυκοφιλίες για να διασκεδάσουν όσο πιο γίνεται καλύτερα την μιζέρια που επιφέρει η πολύμηνη παρουσία στο σπίτι του ‘’BIG BROTHER’’Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και σε ριάλιτι όπου πλειάδα άνεργων-πτυχιούχων νέων μαγειρεύουν,χορεύουν και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να καρπωθούν λίγα ευρώ .Και όλα αυτά τα άτομα λειτουργούν πάντα σαν πρότυπο για κάθε παιδί που μεγαλώνει με την ελπίδα πως θα κατακτήσει τον κόσμο με τις γνώσεις και δεξιότητες του και θα γίνει χρήσιμος για την κοινωνία και τους γύρω του. Χρήσιμος,όμως, στο να ξεπουλάει κάθε προσωπική του στιγμή και να χαραμίζει κάθε του ταλέντο κάτω από το βλέμμα του μεγάλου αδελφού;Νομίζω πως ‘’ΌΧΙ’’.
Μέσα σε όλα αυτά η Υπουργός Παιδείας και Δια βίου μάθησης μαζί με το ακριβοπληρωμένο επιτελείο της σχεδιάζουν το ‘’ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ’’ με λιγότερες ώρες διδασκαλίες,λιγότερη ύλη και ψηφιοποιημένα σχολικά βιβλία μεταφέροντας την παραπαιδεία ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .Γι’ άλλη μια φορά,όμως,γίνεται το ίδιο λάθος. Η ύπαρξη ενός σχολείου χωρίς κανένα περιεχόμενο,χωρίς καμία ουσία που διοχετεύει τους νέους με''μασημένη τροφή'' και δεν τους βοηθά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.Καμία κίνηση για αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος-κοινωνικού συστήματος-κράτους πρόνοιας.Μήπως ήρθε η στιγμή το εκπαιδευτικό σύστημα να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο του,τα κέντρα νεότητας-πολιτιστικά κέντρα να αναστηλωθούν και οι κυβερνητικοί-μη κυβερνητικοί οργανισμοί να σταματήσουν να υπο-χρηματοδοτούνται;Μήπως ήρθε ,επιτέλους, εκείνη η στιγμή να δωθούν τα κατάλληλα εφόδια στους νέους να προχωρήσουν;
Όσο η κατάσταση δεν αλλάζει τόσο οι νέοι θα έχουν ψεύτικα όνειρα,τόσο οι νέοι θα ζουν ανάμεσα σε τόσα τηλε-σκουπίδια…
(Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΣΙΣ)

2 σχόλια:

  1. Γιάννη, για την κριτική σου στην σύγχρονη τηλεόραση δεν έχω καμμία αντίρρηση. Δεν συμφωνώ όμως με τη σύνδεση που κάνεις με το "Νέο Σχολείο". Το Νέο Σχολείο έχει από ότι φαίνεται σοβαρά προβλήματα στο να εφαρμοστεί, αλλά η βασική του φιλοσοφία δεν νομίζω ότι είναι η "λιγότερη μάθηση - περισσότερη παθητικοποίηση" των μαθητών, όπως το παρουσιάζεις. Αντίθετα, η μείωση της σχολικής ύλης, που περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σε αυτό, είναι κάτι που χρόνια τώρα ζητιέται από πολλούς που θα ήθελαν ένα σχολείο περισσότερο επικοινωνιακό, κριτικό και ελκυστικό στους μαθητές του. Αν θέλεις, το συζητάμε το πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Όμως προσωπική μου άποψη είναι ότι η σύνδεση που γίνεται στο άρθρο σου μεταξύ της σύγχρονης τηλεοπτικής διαστροφής και του νέου σχολείου είναι μάλλον άδικη και εσφαλμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ πως στο κομμάτι''Μέσα σε όλα αυτά η Υπουργός Παιδείας και Δια βίου μάθησης μαζί με το ακριβοπληρωμένο επιτελείο της σχεδιάζουν το ‘’ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ’’ με λιγότερες ώρες διδασκαλίες,λιγότερη ύλη και ψηφιοποιημένα σχολικά βιβλία μεταφέροντας την παραπαιδεία ακόμα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση''υπάρχει από την μεριά μου όντως ανακρίβεια και ζητώ συγνώμη!Και φυσικά οι λιγότερες ώρες διδασκαλίες και η χρήση τεχνολογίας θα ήταν ευεργετικές.Αυτό που θα έπρεπε ίσως να τονιστεί εδώ θα ήταν το πως θα μπορούσαν να συνδυαστούν-υλοποιηθούν τα παραπάνω(και ακόμα περισσότερα)καθώς οι υπάρχουσες υλικοτεχνικές συνθήκες των σχολείων ίσως να εμποδίσουν την ύπαρξη ενός νέου σχολείου και θα μας οδηγήσουν σε λάθη του παρελθόντος.Ωστόσο,ένα νέο αναμορφωμένο σχολείο που θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κράτους-πρόνοιας(ενίσχυση πολιτιστικών κέντρων,κέντρων νεοτήτων) θα αποτελούσε μια ισχυρή ασπίδα παιδείας και θα βοηθούσε τους νέους να απεμπλακούν από κάθε είδους ''διαστροφική'' πρόκληση όπως είναι τα τηλε-σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.