Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στην κοινωνική διαβούλευση για τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας

Η ΑΡΣΙΣ ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών & Άλλων Πόρων συμμετείχε στην Κοινωνική Διαβούλευση επί του «Σχεδίου Νόμου για τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας». Την Δευτέρα 4/10 αποστείλαμε τις παρατηρήσεις μας επί του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας παράλληλα τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας σχετικά με το θέμα.

Στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας που βρίσκεται μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αναπτύσσονται δραστηριότητες με κοινωνικούς στόχους. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό σκοπό έχουν κυρίως «την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη τους ή την κοινωνία, παρά την επιδίωξη κέρδους - έχουν ανεξάρτητη διοίκηση- εφαρμόζουν δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων -αποδίδουν προτεραιότητα στα άτομα και την εργασία έναντι του κεφαλαίου κατά τη διανομή του εισοδήματος». Ως προτιμητέοι εταίροι ορίζονται τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως μακροχρόνια άνεργοι, αποφυλακισμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», προβλέπει τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων πρωτοβουλιών στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Η ΆΡΣΙΣ καταρχήν θεωρεί θετική την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δίνοντας κυρίως έμφαση στην κοινωνική τους διάσταση. Επισημαίνει ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί παράλληλα και το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να είναι δυνατή και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που πρόκειται να ιδρυθούν. Για τον λόγο αυτό πέρα από τις ειδικότερες παρατηρήσεις που διατύπωσε επί των συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου, τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν κατάλληλοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και οι ορθές βάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να επιβιώσουν πέραν του χρονικού ορίζοντα που θέτουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη να προβλεφθεί ένας κεντρικός θεσμικός φορέας για την υποστήριξη και την προώθηση στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ο οποίος θα παρέχει συνεχή στήριξη στα άτομα που θα δραστηριοποιηθούν.

Η ΆΡΣΙΣ θα παρακολουθεί τις νομοθετικές και πολιτικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα συμμετέχοντας στον κοινωνικό διάλογο και διατυπώνοντας τις προτάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.