Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2010

Ο απολογισμός δράσης της ΑΡΣΙΣ / γραφείου Αθήνας για το 2010 έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΨΗ

Στην διάρκεια του 2010 η ΑΡΣΙΣ στην πόλη της Αθήνας συνέχισε την προσφορά υποστηρικτικών υπηρεσιών σε εφήβους και νέους-νέες, με έμφαση αυτή την περίοδο σε μετανάστες / πρόσφυγες, ενώ μέσα από τις εθελοντικές ομάδες και δράσεις συνέχισε τις δράσεις για τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο, το εργαστήρι δημιουργίας και επικοινωνίας στην γυναικεία φυλακή, τη νομική συμβουλευτική κρατουμένων νέων στο ΕΚΚΝ Αυλώνα και πολύπλευρη υποστήριξη αποφυλακισμένων. Παράλληλα, η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε σε εκδηλώσεις, συναντήσεις και ομάδες εργασίας δικτύων και πήρε μέρος στον δημόσιο διάλογο, αποστέλλοντας και δημοσιοποιώντας κείμενα για σημαντικά θέματα που αφορούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανηλίκων και νέων.
Η πενταμελής ομάδα στελεχών του γραφείου Αθήνας είχε την ευθύνη συντονισμού και προώθησης του έργου της οργάνωσης στην πόλη, με την καθοδήγηση και υποστήριξη των ιδρυτικών μελών. Οι υπηρεσίες και δράσεις πλαισιώθηκαν επίσης από συνεργάτες και εθελοντές. Ειδικά ως προς τον εθελοντικό τομέα, τη χρονιά αυτή έγιναν προσπάθειες για την βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, της οργάνωσης και λειτουργίας του. Στην διάρκεια του 2010 ενεργοποιήθηκε ο θεσμός της κοινότητας μελών του γραφείου Αθήνας. Έγιναν 6 θεματικές συναντήσεις - συζητήσεις και μια εκδρομή μελών, ενώ στάλθηκε σε τακτική βάση ηλεκτρονική αλληλογραφία σε 150 άτομα που υπήρξαν για καιρό στελέχη, εθελοντές ή φίλοι της ΑΡΣΙΣ.

Οι δράσεις της οργάνωσης για μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στους οποίους περιλαμβάνονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι- ποικίλαν και αφορούσαν την αντιμετώπιση των αναγκών τους για στέγαση, ενημέρωση, εκμάθηση γλώσσας, συμβουλευτική, σύνδεση με τις υπηρεσίες, νομική στήριξη, προώθηση στην απασχόληση και γενικότερα συμπαράσταση για την αντιμετώπιση έκτακτων ή χρόνιων προβλημάτων.

Η ΑΡΣΙΣ και το 2010 υποδέχτηκε μεγάλο αριθμό νέων από τις παραπάνω κατηγορίες, είτε ύστερα από παραπομπή υπηρεσιών είτε ύστερα από ενημέρωση που λαμβάνουν μέσω των δικτύων ομοεθνών τους. Τους παρείχε ενημέρωση, συμβουλευτική και στήριξη, ανάλογα με τις εκφραζόμενες ανάγκες τους. Τα άτομα που υποδέχτηκε το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα ανέρχονται στα 363 τα οποία είχαν ως επί το πλείστον ως κύριο αίτημα τους την εύρεση εργασίας και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ειδικότερα αιτήματα όπως η νομική βοήθεια, η υποστήριξη κατά την αποφυλάκιση, η εξεύρεση στέγης κ.α.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Από τον Απρίλιο του 2009 ως και σήμερα η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στο πρόγραμμα +ΑΝΑΠΤΥΞΗ για την ανάπτυξη της πρόσβασης στην αγορά εργασίας σε μετανάστες και πρόσφυγες στο πλαίσιο των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Κατά τη διάρκεια του 2010 απευθύνθηκαν στην ΑΡΣΙΣ 197 άτομα με αρχικό αίτημα την εύρεση εργασίας. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό κατάγεται από την Αφρική, ενώ οι υπόλοιποι από χώρες της Ασίας. Τα άτομα αυτά εξυπηρετήθηκαν στα πεδία της υποδοχής, συμβουλευτικής, πραγματοποίησης ομάδων ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων, σύνδεσης με την αγορά εργασίας και αναζήτησης και συμβουλευτικής εργοδοτών.

Πιο αναλυτικά ο αριθμός καθώς και οι χώρες καταγωγής των ατόμων που απευθύνθηκαν στην ΑΡΣΙΣ για υποστήριξη στην εύρεση εργασίας έχουν ως εξής: Νιγηρία 70, Αφγανιστάν 51, Ιράν 12, Αιθιπία 10, Γκάνα 7, Σομαλία 6 άλλες εθνότητες: 40.
Ακόμα, στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις δημοσιοποίησης του προγράμματος και ευαισθητοποίησης της κοινότητας: η πρώτη τον Απρίλιο στην πλατεία Αττικής (σε συνεργασία με το 12ο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων) και η δεύτερη το Δεκέμβριο στην αγορά της Κυψέλης σε άμεση ενημέρωση εργοδοτών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Κατά τη διάρκεια του 2010 έλαβαν υποστήριξη σε ζητήματα υγείας, νομικής συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξης, άτομα ηλικίας 13-30 ετών αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Τα εργαστήρια θεραπευτικής τέχνης που διεξήχθησαν σε συνεργασία με τις ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και POLIPLANITY και που λειτούργησαν ως τα τέλη του 2009, παρουσίασαν έργα τους σε εκθέσεις.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010, στην ΑΡΣΙΣ, στην Αθήνα, εγκρίθηκε η υλοποίηση σχεδίου με τίτλο «Ξεκίνημα Ένταξης και Έκφρασης». Αφορά νεαρούς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες (κοινωνική και νομική), λειτουργία γραφείου προετοιμασίας για την εργασία και ενέργειες ένταξης μέσω πολιτιστικών δράσεων. Δυστυχώς, γραφειοκρατικά προβλήματα του Υπουργείου Υγείας δεν επέτρεψαν την κανονική έναρξη του προγράμματος μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου!!! Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2011.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Το παραπάνω πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίστηκε η λειτουργία 4 εργαστηρίων τέχνης και έκφρασης για νέους (εργαστήρια θεραπευτικής τέχνης, θεάτρου, κρουστών και κοινωνικής παρέμβασης μέσω της τέχνης) αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ΑΡΣΙΣ για να ενεργοποιήσει και πάλι ένα εναλλακτικό και καινοτόμο τρόπο δουλειάς και παρέμβασης με τη νεότητα. Στη διάρκεια της χρονιάς έγιναν συζητήσεις και ενέργειες προετοιμασίας, προκειμένου να ενισχυθεί και πάλι η υλοποίηση δράσεων με τις προσφιλείς στην οργάνωση μεθόδους εργασίας με νέους (youthwork).

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Συνεχίζεται για 8η χρονιά το πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως ξένης / δεύτερης γλώσσας σε αλλοδαπούς, μετανάστες και πρόσφυγες. Ο πληθυσμός που απευθύνθηκε στην ΑΡΣΙΣ με κύριο αίτημα την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ήταν 166 άτομα. Από τον πληθυσμό αυτό κάποιοι παραπέμφθηκαν στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής της Φιλοσοφικής Αθηνών προκειμένου να λάβει πτυχίο επάρκειας ελληνικής γλώσσας (γλωσσομάθεια), ενώ οι υπόλοιποι ξεκίνησαν τα μαθήματα ελληνικών στο γραφείο της ΑΡΣΙΣ.

Το πρόγραμμα αυτό, που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών ως εκπαιδευτών, στοχεύει στην διευκόλυνση των αλλοδαπών στην χρήση της ελληνικής γλώσσας, για την αντιμετώπιση δυσκολιών και συναλλαγών της καθημερινής ζωής και παράλληλα στην δημιουργία ενός χώρου όπου μπορούν να φέρουν και να εκθέσουν τα προβλήματά τους, αφού ανήκουν σε μία ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που έχει αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει δυσχερείς συνθήκες ζωής στην προσπάθειά της να επιβιώσει και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ- ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Εκτός από τους μετανάστες – πρόσφυγες, που έλαβαν υποστήριξη στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων, από το γραφείο μας εξυπηρετήθηκαν και άλλα νέα άτομα, τα οποία έλαβαν ατομική συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

ΠΑΡΟΧΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Κατά το έτος 2010 παρασχέθηκαν νομικές υπηρεσίες σε 37 περιπτώσεις. Συγκεκριμένα στις 11 εξ’ αυτών παρασχέθηκε νομική συμβουλευτική, και στις λοιπές 26 περαιτέρω νομική στήριξη μέσω δικαστικών και εξωδικαστικών ενεργειών. Οι 12 εκ των εξυπηρετούμενων ήταν ανήλικοι, και οι 3 οικογένειες.
Περαιτέρω παρασχέθηκε νομική συμβουλευτική και στήριξη σε σημαντικό αριθμό ωφελούμενων στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-ανάπτυξη»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Συνεχίστηκε η λειτουργία του εργαστηρίου «Λόγος και Ύφασμα», το οποίο πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Τρίτη στη Γυναικεία φυλακή στη Θήβα. Από τον Οκτώβριο του 2010, η εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου πλαισιώνεται και πάλι από εθελοντική ομάδα, η οποία αποτελείται σήμερα από 5 άτομα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη έκθεση στο εργαστήρι κούκλας «Μαιρηβή», ενώ έργα εκτέθηκαν και σε άλλες εκθέσεις και bazzar στην Αθήνα (Ιππικός Όμιλος «Σύριος», Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Νηπιαγωγείο Boden). Ακόμα, έγιναν δύο επισκέψεις από ομάδες συνεργατών, συναδέλφων και εθελοντών (περίοδοι Πάσχα και Χριστουγέννων), για να μιλήσουμε με τις γυναίκες του εργαστηρίου και να μοιραστούμε ευχές και υλικό από εκθέσεις. Τέλος, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς έγινε έκθεση δημιουργιών του εργαστηρίου. Οι προσπάθειες να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης για το εργαστήρι συνεχίζονται, με αρκετές θετικές απαντήσεις, οι οποίες αξιοποιούνται στην ενίσχυση της δράσης.
Σε σχέση με τη συνεργασία μας με το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, στην διάρκεια της χρονιάς έγινε σειρά επισκέψεων από τη δικηγόρο συνεργάτιδά μας, η οποία σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του καταστήματος, ανέλαβε τη νομική συμβουλευτική και ενημέρωση 15 κρατουμένων, 5 ανηλίκων και 10 νεαρών ενηλίκων. Πέντε εξ’ αυτών έχουν ήδη αποφυλακιστεί και έχουν επισκεφθεί τα γραφεία της οργάνωσης παραπάνω από μία φορά προς παροχή περαιτέρω νομικών και άλλων υπηρεσιών. Με τους περισσότερους αποφυλακισθέντες διατηρούμε επικοινωνία.
Επίσης το Νοέμβριο είχαμε μία θετική απάντηση από το «Ίδρυμα Λεβέντη» στις χορηγικές μας προτάσεις. Αυτό μας επέτρεψε να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για την υλοποίηση ενός εργαστηρίου graffiti μέσα στο ΕΚΚΝΑ, η οποία εξελίσσεται θετικά μέχρι σήμερα, με συναντήσεις με τη διεύθυνση και την κοινωνική υπηρεσία της φυλακής και πιθανούς συνεργάτες, εκπαιδευτές και εθελοντές.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Τον Οκτώβριο του 2010 συστάθηκε νομική ομάδα, αποτελούμενη από εθελοντές νομικούς, η οποία έως σήμερα αριθμεί 10 μέλη. Η ομάδα κυρίως στοχεύει στην μελέτη και επεξεργασία νομικών και θεσμικών ζητημάτων, στην ανάδειξή τους και στη διατύπωση τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων προς βελτίωση των υπαρχόντων θεσμών και του πλαισίου προστασίας των παιδιών και των νέων. Στα πλαίσια αυτά επεξεργάστηκε το ζήτημα της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε ανηλίκους, και ετοίμασε κείμενο προτάσεων με σκοπό την ανάδειξη των σχετικών προβλημάτων και την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Το γραφείο της Αθήνας της ΑΡΣΙΣ συμμετείχε ενεργά στην εκπόνηση κειμένων θέσεων της οργάνωσης, οι οποίες διαβιβάστηκαν στα αρμόδια Υπουργεία. Τα κείμενα αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο της οργάνωσης. Ειδικότερα:
- Τον Ιανουάριο του 2010 στείλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρατηρήσεις μας επί του Προσχεδίου Νόμου «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα».
- Στις 9.3.2010 στείλαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τις παρατηρήσεις και προτάσεις μας σχετικά με το προετοιμαζόμενο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Βελτιώσεις της νομοθεσίας για τους ανήλικους δράστες και ίδρυση νομικού προσώπου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανηλίκους». (http://www.arsis.gr/paratiriseis_nomoshedio_anilikiparavatikotita.pdf).
- Αργότερα, τον Ιούνιο του 2010 στείλαμε τις παρατηρήσεις μας στην Βουλή, όταν εισήχθη το σχετικό Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση.
- Στις 17.5.2010 στείλαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Γ.Γ. Νέας Γενιάς και στον Συνήγορο του Πολίτη επιστολή με θέσεις μας σχετικά με τη δωρεάν παροχή νομικών υπηρεσιών σε ανηλίκους και νέους –νομική βοήθεια http://www.arsis.gr/nomiki_voithia_se_anilikous_nearous_enilikous_2010.pdf .
- Στις 4.10.2010 στείλαμε στο Υπουργείο Εργασίας τις παρατηρήσεις μας επί του «Σχεδίου Νόμου για τις Επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας», με επισημάνσεις και προτάσεις μας
- Στις 1.11.2010 στείλαμε επιστολή προς τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του Σωφρονιστικού Κώδικα, με θέσεις και προτάσεις μας.
- Τον Δεκέμβριο του 2010 εκπονήθηκε κείμενο παρατηρήσεων και προτάσεων με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το Άσυλο. Το κείμενο αυτό δεν έχει αποσταλεί ακόμα στο αρμόδιο Υπουργείο, αλλά έχει αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης ανάμεσα στα μέλη, προκειμένου να αποτελέσει κορμό δημόσιας παρέμβασης στην διάρκεια του 2011 (βλέπε σχετική ανάρτηση: http://arsisathina.blogspot.com/2010/12/blog-post_597.html).
- Το τελευταίο εξάμηνο του 2010 επιχειρήθηκε διαβούλευση για την άμεση αξιοποίηση της εμπειρίας των ΚΕντρων Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών – η ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα είναι πιστοποιημένο κέντρο ΣΥΥ από το 1998 - και την αναγκαιότητα ενεργοποίησης προγραμμάτων παρόμοιων των Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση. Στην διαβούλευση αυτή έγιναν επαφές με το Υπουργείο Εργασίας ( Υπουργό, Γενικό Γραμματέα, Συμβούλους και Υπηρεσιακά στελέχη), με τον ΟΑΕΔ, και συμβούλους του γραφείου του πρωθυπουργού. Η διαβούλευση συνεχίζεται και στο 2011 με στόχο την ενσωμάτωση στους σχεδιασμούς των πολιτικών και των πόρων στην σημερινή συγκυρία να αξιοποιηθεί η εμπειρία των ΚΕΣΥΥ και το επιστημονικό, μεθοδολογικό και κοινωνικό κεφάλαιο που έχει κατακτηθεί να μην αποκλειστεί.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε ενεργά στο Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων (ΔΙΣΥΝ) ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής αρχικά και ως μέλος στην συνέχεια.
Επίσης, η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στο Δίκτυο ΜΚΟ για την σύνταξη της Εναλλακτικής Έκθεσης για την εφαρμογή της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού (2001-2009) ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και επί μέρους ομάδων εργασίας.
Η δεκαπενταετής συμμετοχή μας στο Ελληνικό Δίκτυο για την καταπολέμηση της Φτώχειας στις εκλογές του Μαρτίου του 2010 μας έδωσε για μια ακόμα φορά θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο, αυτή της προέδρου (Κατερίνα Πούτου).
Τον Απρίλιο του 2010 εκπροσωπηθήκαμε στο ετήσιο συνέδριο του European Offenders Employment Forum στη Valencia.
Τον Ιούνιο του 2010 η ΑΡΣΙΣ έγινε μέλος του BECAN Άτυπο Εθνικό Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης και Παραμέλησης των Παιδιών.
Τον Δεκέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε στην ΑΡΣΙΣ συνάντηση συνεργασίας με εκπρόσωπο του δικτύου SCEP (Separated Children European Program) για την ένταξη της ΑΡΣΙΣ στο συγκεκριμένο δίκτυο.
Τον Δεκέμβριο του 2010 έγινε στην Αθήνα μία συνάντηση με εκπρόσωπο του δικτύου «Eurochips», το οποίο δουλεύει στην υποστήριξη παιδιών κρατουμένων σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, στην οποία συζητήθηκε η προοπτική ένταξης της ΑΡΣΙΣ στο δίκτυο.
Στο κλείσιμο του 2010 και μετά από μακροχρόνια και επίμονη εργασία των συνεργατών μας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα του Δικτύου για το δικαίωμα στην Στέγη και την Κατοικία, το πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε το καταστατικό του Δικτύου αυτού στο οποίο συμμετέχουν 21 οργανώσεις.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του έτους η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στην διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου “INVISIBLE WOUNDS: migrants integration through welcome, solidarity and participation” στις 25-26/2/2010 στην Αθήνα σε συνεργασία με το SMES EUROPA (Mental Health and Social Exclusion European Net).
Στις 14/6/2010 στελέχη της ΑΡΣΙΣ συμμετείχαν στην ημερίδα του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών με τίτλο «Κοινωνία, έγκλημα εθελοντισμός: Η συμβολή δικτύων εθελοντικής δράσης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας.»
Η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στις 30/10/2010 στην Ημέρα Διαφορετικότητας στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε στο «19ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εκπαίδευσης στην Εθελοντική Δράση» στις 21-24/10/2010 παρουσιάζοντας την μεθοδολογία δουλειάς με εθελοντές στους τομείς δράσης της ΑΡΣΙΣ.
Τέλος, όπως κάθε χρόνο, η ΑΡΣΙΣ συμμετείχε τον Ιούλιο στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Άλσος Γουδή.

Η ΑΡΣΙΣ ΩΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Μέσα στο 2010, τέσσερεις τελειόφοιτοι/ες φοιτητές/τριες (δύο από το τμήμα Ψυχολογίας και άλλοι δύο από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου) συνεργάστηκαν με την ΑΡΣΙΣ στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. Και οι δύο συνεργασίες είχαν τρίμηνη διάρκεια και πραγματοποιήθηκαν κατά τις περιόδους Ιανουάριος- Απρίλιος 2010 (φοιτητές Ψυχολογίας) και Νοέμβριος 2010- Φεβρουάριος 2011 (φοιτητές Κοινωνιολογίας).
Μέσα στο 2010 ολοκλήρωσαν την εξαμηνιαία πρακτική άσκηση στο επάγγελμα δύο τελειόφοιτες από το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας Πατρών και Ηρακλείου Κρήτης.
Η συνεργασία της ΑΡΣΙΣ με πανεπιστημιακές μονάδες στην Αθήνα συνεχίζεται.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Οι δράσεις της ΑΡΣΙΣ εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην προσφορά εθελοντικής εργασίας ενεργών πολιτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας, συμμετέχοντας σε μαθήματα, εργαστήρια και δραστηριότητες της οργάνωσης.
Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2010 64 ευαισθητοποιημένοι πολίτες προσφέρθηκαν να απασχοληθούν εθελοντικά στην ΑΡΣΙΣ διαθέτοντας λίγο από τον εβδομαδιαίο τους χρόνο.
Στην διάρκεια της χρονιάς αυτής ενεργοποιήθηκαν και εντάχθηκαν σε ομάδες συνολικά 46 εθελοντές – εθελόντριες, βοηθώντας ενεργά στο έργο της οργάνωσης, ενώ οι υπόλοιποι προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές ομάδες.
Οι εθελοντικές ομάδες που λειτούργησαν κατά το 2010 είναι:
- Η δημιουργική ομάδα «Λόγος και Ύφασμα» στις Γυναικείες Φυλακές της Θήβας.
- Η ομάδα υποστήριξης και δημιουργικής έκφρασης με παιδιά στο δρόμο.
- Η ομάδα ενισχυτικής διδασκαλίας για παιδιά Ρομά
- Η ομάδα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα μεταναστών και προσφύγων
- Η ομάδα του Job Club, για υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων στην αναζήτηση εργασίας
- Η ομάδα νομικής συμβουλευτικής σε εφήβους και νέους
- Η ομάδα δημοσιοποίησης της δουλειάς της οργάνωσης και επικοινωνίας με την κοινότητα.
Για δεύτερη χρονιά ομάδα 30 περίπου μαθητών ηλικίας 17 ετών, κυρίως από τα εκπαιδευτήρια Κωστέας Γείτονας, συμμετείχαν ως εθελοντές σε δράσεις της ΑΡΣΙΣ σαν βοηθοί στα μαθήματα εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες αλλά και στην δημιουργία graffiti σε ξενώνα ανηλίκων αιτούντων άσυλο και προσφύγων.
Από το Σεπτέμβριο του 2010, ανανεώσαμε τον τρόπο υποδοχής και ένταξης των εθελοντών/τριών στις διάφορες ομάδες δράσης, με στόχο να βελτιωθεί ο κανονισμός προσφοράς εθελοντικού έργου και το συμβόλαιο που γίνεται με τους εθελοντές, ενισχύοντας την ιδέα της δημιουργίας μίας κοινότητας εθελοντών/τριών στην ΑΡΣΙΣ, μέσα από τη σύνδεση των διαφόρων ομάδων και την ανταλλαγή εμπειριών, βιωμάτων και προβληματισμών.
Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η πραγματοποίηση της κοινότητας εθελοντών/τριών και ο σχεδιασμός ενός προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε θέματα σχετικά με τη δουλειά των ομάδων.

ΑΡΣΑΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Aπό το Φεβρουάριο του 2010 ενεργοποιήθηκε ο θεσμός της Κοινότητας Μελών του γραφείου της ΑΡΣΙΣ Αθήνας. Μέσα στην διάρκεια της χρονιάς έστειλαν αιτήσεις και κατέβαλαν την συνδρομή τους 33 μέλη.

Όσοι συμμετέχουν έχουν την δυνατότητα:
- να ενημερώνονται για τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις της οργάνωσης
- να παίρνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις μελών μια φορά το χρόνο
- να συμμετέχουν σε θεματικές συναντήσεις, όπου γίνεται ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη δράσεων στην πόλη της Αθήνας
- να απευθύνουν προτάσεις προς το Γραφείο της Αθήνας για εθελοντικές ή αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις, συμμετοχή σε προγράμματα, χορηγικές προτάσεις κτλ.
- να αναρτούν ή να σχολιάζουν στο blog (http://arsisathina.blogspot.com), μέσα από το οποίο ανακοινώνονται οι δράσεις της ΑΡΣΙΣ και της κοινότητας μελών και δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών για θέματα επικαιρότητας που αφορούν την κοινωνική πολιτική για τα παιδιά και τους νέους.

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω συναντήσεις – συζητήσεις μελών:
- Στις 12/03/2010 με θέμα "Δικαιώματα μεταναστών - προσφύγων. Το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια".
- Στις 19/03/2010 με θέμα "Νεανική Παραβατικότητα, εγκλεισμός, δράσεις της ΑΡΣΙΣ μέσα και έξω από τις φυλακές".
- Στις 13/05/2010 θέμα "Δουλειά με ομάδες νέων: Τέχνη, έκφραση, επικοινωνία".
- Στις 20/06/2010, με θέμα "Ενέργειες και εκδηλώσεις για την συγκέντρωση πόρων - Fundraising".
- Στις 18-19/09/2010 έγινε η εκδρομή- εξόρμηση των μελών στους Παπάδες Ευβοίας.
- Στις 18/10/2010 έγινε η πρώτη συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με την λειτουργία του εθελοντικού τομέα της ΑΡΣΙΣ στην πόλη της Αθήνας.
- Στις 02/12/2010 με θέμα "Ανήλικοι και νέοι Πρόσφυγες στην Ελλάδα: Διαδικασίες υποβολής αιτημάτων ασύλου, ανανέωση κάρτας παραμονής, προβλήματα κοινωνικής συμμετοχής και ένταξης. Ο ρόλος της ΑΡΣΙΣ".

ΔΙΑΦΟΡΑ

Στα τέλη του 2010 ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία με τίτλο «Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο» και για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα νέο site (www.running4children.org). Ειδικότερα, δρομείς μεγάλων αποστάσεων πρόκειται να συμμετέχουν σε αγώνες δρόμου, προσκαλώντας υποστηρικτές να καταθέτουν σε ειδικό λογαριασμό ένα ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε χιλιόμετρο που αυτοί θα διανύουν (π.χ. 1 Ευρώ για κάθε χιλιόμετρο). Η εθελοντική ομάδα δράσης για τα παιδιά στο δρόμο συνεργάζεται με τους δρομείς και υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη τις συναντήσεις και ανακοινώσεις τους στο διαδίκτυο.
Στην διάρκεια του 2010 ολοκληρώθηκε η εκτύπωση του οδηγού εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης COMPASS. O οδηγός αυτός αποτελεί ένα εξαιρετικό παιδαγωγικό εργαλείο. Για το λόγο αυτό για το 2011 σχεδιάζεται να γίνουν προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, με τη συνδρομή στελεχών της ΑΡΣΙΣ από την Θεσσαλονίκη που έχουν ήδη ειδικευτεί στην χρήση του οδηγού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010

Οι δραστηριότητες της ΑΡΣΙΣ στην Αθήνα κατά την διάρκεια του 2010 υποστηρίχθηκαν από δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα και από έσοδα δωρεών και συνδρομών. Ειδικότερα:

Α) Κατά το έτος 2010 συνεχίζει να υλοποιείται πρόγραμμα 18μηνης διάρκειας του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με συντονιστή εταίρο το ΝΟΣΤΟ, με καταληκτική ημερομηνία το Μάρτιο 2011.
Β) Εγκρίθηκε σχέδιο υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης αιτούντων άσυλο και προσφύγων διάρκειας 10 μηνών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Ενώ λογιστικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην διάρκεια του 2010 επιτεύχθηκε ισολογισμός εσόδων και εξόδων, στην πράξη υπήρξε σοβαρό πρόβλημα διότι και τα δύο παραπάνω προγράμματα δεν είχαν κανονική χρηματοδοτική ροή.

Οι συνδρομές των φίλων της ΑΡΣΙΣ, οι δωρεές και οι νέοι χορηγοί που μας στήριξαν φέτος, έδωσαν μια ανάσα και διατήρησαν σε κάποιο βαθμό την βιωσιμότητα της οργάνωσης.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα έσοδα και έξοδα της ΑΡΣΙΣ για την πόλη της Αθήνας κατά το 2010:

ΕΣΟΔΑ

ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 2010:           53.499,40
ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ    25.202,36
ΔΩΡΕΕΣ:                             13.610,00
ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ:                      1.085,00
ΤΑΞΙΔΙΑ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ:      466,60
ΣΥΝΟΛΟ                         93.863,36

ΕΞΟΔΑ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ -  (Δαπάνες που καλύπτονται από επιδοτήσεις - Δαπάνες που δεν καλύπτονται)

ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και ΤΡΙΤΩΝ  91.900,84  -  171,43

ΕΝΟΙΚΙΑ   7.736,40  -  495,60

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ   3.464,82  -  280,00

ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ -ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ    1.754,65 -  59,19

ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ   0 -  687,60

ΕΞΟΔΑ METAKINHΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ  0  -  961,40

ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ (ΚΟΙΝ/ΣΤΑ –ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ κ.α.)  0  -  1.929,90

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ  0 -  4.065,22

ΣΥΝΟΛΟ 
Δαπάνες που καλύπτονται από επιδοτήσεις 104.856,71   
Μη καλυπτόμενες  δαπάνες  8.650,34
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ 113.507,05

Η ΑΡΣΙΣ ευχαριστεί θερμά τους δωρητές που βρέθηκαν και αυτή την χρονιά συμπαραστάτες στο έργο της. Ειδικότερα, το 2010 τις δράσεις μας στην περιοχή της Αττικής υποστήριξαν οι παρακάτω επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών:

1. "ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ" Βασιλόπουλος Α.Ε.

2. Νηπιακά Κέντρα Μπωντέν

3. Εκπαιδευτήρια Β. Καργάκου

4. 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο Εκπαιδευτηρίων Γείτονα

5. Δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ

6. Περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ

7. Οργανισμός Επιθεωρήσεων TUV AUSTRIA HELLAS,

8. LIDL Ηellas – Κατάστημα Νέου Kόσμου (χορηγία τροφίμων και ειδών καθαριότητας για άπορες οικογένειες)

9. Εκπαιδευτήρια Κωστέας -Γείτονας : χορηγία σπρέι για την δημιουργία γκράφιτι στο χώρο του Σταθμού Εφήβων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.