Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Η συγκλονιστική ιστορία ενός 15 χρονου μετανάστη

Η μαρτυρία ενός οδηγού φορτηγού,πριν από λίγες μέρες στις εφημερίδες,επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της μετανάστευσης και ιδίως των ανήλικων μεταναστών
Ένα μήνα πριν τις γιορτές,ένας μετανάστης,προσπαθώντας να δραπετεύσει από το λιμάνι της Πάτρας για Ιταλία, πολτοποιήθηκε μεταξύ δύο φορτηγών. Ενας από αυτούς που κρέμονται σαν τσαμπιά στα κάγκελα του λιμανιού. Ο Λευτέρης είναι φορτηγατζής, ουδέποτε όμως ασχολήθηκε με τη δυστυχία τους.
Μέχρι τον περασμένο μήνα... Τα λούτρινα κουκλάκια στο παρμπρίζ του οχήματος με το οποίο απέδρασε στη Δύση ο έφηβος μετανάστης Τετάρτη πρωί. Αθήνα-Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Μιλάνο με φορτωμένη νταλίκα 27 τόνους και την οικογένειά του. Η πρώτη φορά που ταξίδευε με την επτάχρονη κόρη του, την Ηλέκτρα, ένα ψιλόλιγνο ανέμελο παιδί. Ξεκίνησαν με εκείνη να αγωνιά μήπως ξέχασε κάτι από την πραμάτεια της, παπούτσια, ρούχα, πολύχρωμα κοκαλάκια. Είχε φορέσει το πιο δυνατό χαμόγελο γι' αυτό το ταξίδι μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά.
Εβρεχε. Εφτασαν μεσημέρι στην Πάτρα. Ο δρόμος για το λιμάνι που τρέχει παράλληλα με την παραλία και τις ξεχασμένες μαρκίζες των μαγαζιών, είναι το καλωσόρισμα της Ηλέκτρας σ' έναν αλλιώτικο κόσμο με εξαθλιωμένες φιγούρες ανάμεσα στα σκουπίδια...

«Μαμά, τι είναι αυτοί;» Η μητέρα της πλάθει ένα όσο το δυνατόν πιο αληθινό παραμύθι, ιδανικό για την ηλικία της...
Φτάνουν στο λιμάνι και κατεβαίνουν για εισιτήρια. Η μικρή είναι αγκιστρωμένη στον πατέρα της και η μητέρα της παρατηρεί την περιφραγμένη εκτός λιμανιού απόγνωση ακόμη και ανήλικων μεταναστών.
Ξεκινούν. Σταματούν. Ελεγχος. Ο Λευτέρης το έχει συνηθίσει. Εκείνη αγωνιά και η μικρή το διασκεδάζει. Φακοί και μάτια εκπαιδευμένα να εντοπίζουν παράνομες ψυχές. Τίποτα, ελεύθεροι.
Φτάνουν στην Ηγουμενίτσα όταν έχει πια βραδιάσει. Το καράβι φορτώνει. Μεσημέρι της επομένης φτάνουν στην Αγκόνα.
Τα φορτηγά βγαίνουν κομβόι. Στην πύλη εξόδου τούς σταματούν δύο καραμπινιέρηδες. Ελέγχουν την πινακίδα του φορτηγού. Ελεύθεροι. Στην πόλη της Αγκόνα έχει μποτιλιάρισμα.
Ολοι δείχνουν χαρούμενοι έως ότου ακούγεται η φωνή...
«Εεεεεε...»!
Η Ηλέκτρα πανικοβάλλεται και γαντζώνεται από την αγκαλιά της μάνας της. Κι εκείνη τρομοκρατείται. Δεν το δείχνει. Κοιτάζει τον Λευτέρη για να πειστεί ότι δεν είναι ό,τι υποψιάζεται.
Η φωνή σταματάει. Και πάλι...
«Προσπαθώ να καταλάβω αν είναι απέξω ή από μέσα, αν κουβαλάμε πάνω μας αυτή τη φωνή», περιγράφει η νεαρή γυναίκα.
«Μια φωνή ανθρώπινη, να την ακούς από το βάθος: εεεεε... και να συνειδητοποιείς ότι η φωνή έρχεται μαζί σου».
Η Ηλέκτρα δεν καταλαβαίνει. Μήπως έχει μπει κάποιος κλέφτης στο φορτηγό για να της κλέψει τη χαρά; Το κορμάκι της έχει κουλουριαστεί στην καμπίνα και οι γονείς της προσπαθούν να κρύψουν αυτό που νιώθουν...
«Του λέω να σταματήσει». Δεν τολμά, διότι πλέον είναι σίγουρος τι συμβαίνει. Παντού περιπολικά με καραμπινιέρηδες.
«Θα με ξεσκίσουν!»
Στο δρόμο προς το Μιλάνο, πριν από την Εθνική. Η νταλίκα έχει πια αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα. Η φωνή γίνεται σπαρακτική! Φοβισμένη ακούγεται και η φωνή της Ηλέκτρας.
«Η φωνή δεν είναι μέσα στην νταλίκα είναι απέξω», λέει ο Λευτέρης.
«Σταμάτα!»
«Θα μας σκίσουν, θα μας πάνε μέσα!»
Η Ηλέκτρα και η μάνα της εκλιπαρούν την άγνωστη φωνή: «Περίμενε, σταματάμε, περίμενε!»
Σταματούν.
«Κατεβαίνει ο Λευτέρης και ανοίγει τις πόρτες». Κανείς. Η Ηλέκτρα παρακολουθεί την κάθε του κίνηση από τον καθρέφτη του συνοδηγού.
Η φωνή... σιωπή. Και τότε, μεταξύ φορτηγού και τράκτορα, πέφτει στην άσφαλτο ένα μαυρισμένο τσουβάλι. Ενα παιδί όχι πάνω από 15 ετών!
«Κάρβουνο σαν τους καπνοδοχοκαθαριστές στα παραμύθια της Ηλέκτρας!»
Φοβισμένος. Κρατάει σφιχτά τα σκισμένα του παπούτσια και τα χέρια του είναι καλυμμένα με κάλτσες. Ξυπόλητος. «Ενα κυνηγημένο κουνέλι», ψιθυρίζει η μητέρα της Ηλέκτρας.
Ταξίδεψε μαζί τους από την Πάτρα κρεμασμένος από τον άξονα της νταλίκας. «Ο άξονας περνούσε σύριζα από την κοιλιά του. Τον έκαψε»!
Το «καρβουνιασμένο» παιδί κυλιέται στην άσφαλτο. Προσπαθεί να σταθεί στα τέσσερα αλλά δεν μπορεί. Πέφτει. Είναι όλοι σοκαρισμένοι.
Του δίνουν νερό και χρήματα. Προσπαθεί να πάρει ανάσα. Το ίδιο και η Ηλέκτρα που πασχίζει να καταλάβει. Δεν έμαθαν ποτέ το όνομά του.
Η Ηλέκτρα και το «καρβουνιασμένο» παιδί συνέχισαν το ταξίδι τους. Σε διαφορετικούς δρόμους, με διαφορετικά παπούτσια, στον ίδιο κόσμο...
(Πηγή: της Γεωργίας Λινάρδου, http://www.enet.gr/)

Τα τελευταία χρόνια,το ζήτημα της μεταναστευτικής ροής έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.Το να ζητήσει κανείς την ίδρυση νέων δομών φιλοξενείας θα είναι μάλλον μια παρακινδυνευμένη κίνηση σε τόσο απρόβλεπτους καιρούς.Η επιπλέον στήριξη των υπαρχουσων δομών μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη ορθή κίνηση.Αυτό μπορεί να συμβεί με την επιπλέον στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών των υπάρχουσων δομών από κοινωνικούς διευκολυντές-λειτουργούς(κυρίως των ξενώνων ασυνόδευτων προσφύγων).Η έλλειψη μηχανισμών καθοδήγησης,ενημέρωσης μεταναστών οδηγεί,πολλές φορές,στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
Όσον αφορά την κίνηση της κυβέρνησης για τη δημιουργία τείχους στον Έβρο(http://nobudget.wordpress.com/2011/01/01/η-κυβέρνηση-σχεδιάζει-τείχος-στον-έβρ/)
θα βρει πολλούς συμμάχους αλλά δεν διέπεται αυτή η κίνηση από αισθήματα ανθρωπισμού.Από τους περισσότερους θα χαρακτηριστεί ως κάτι το ''ρηξικέλευθο'' αλλά ,κατά την άποψη μου,δεν είναι παρά μια βιαστική κίνηση προκειμένου η χώρα μας να λύσει λάθη του παρελθόντος.Αντιθέτως,θεωρώ πως η συζήτηση στη Βουλή περί δημιουργίας πρώτου ''ασύλου'' είναι κάτι πολύ θετικό.Όλη αυτή η κουβέντα περί ασύλου ίσως θα έπρεπε να συνδιαστεί και με συζητήσεις που αφορούν την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού ταμείου επιστροφής.Απαραίτητη προϋπόθεση σωστής λειτουργίας του παραπάνω μηχανισμού είναι η παροχή εγγυήσεων σε αυτούς τους ανθρώπους πως εκεί που θα πάνε θα έχουν εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στο να βελτιώσουν την ζωή τους.Τέλος,η ουσιαστική εκπροσώπηση των μεταναστών στις δημόσιες διαβουλεύσεις θα αποτελούσε μια καλή πρόταση.
Κλείνοντας,αυτό που χρειάζεται ουσιατικά και έχει μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χαρτιά είναι η άσκηση πίεσης της χώρας μας για διεθνοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος. Όταν τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τα μέσα αξιολόγησης που διαθέτουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ανάλογα με την περίπτωση, όταν καταρτίζουν ευρωπαϊκά κριτήρια (δείκτες, σημεία αναφοράς) και μέτρα για τη συγκριτική μάθηση, η διαδικασία ανταλλαγής γνώσεων καθίσταται πλέον αποτελεσματική. Η ανταλλαγή πληροφοριών έχει ήδη αποδειχθεί χρήσιμη στο πλαίσιο των εθνικών σημείων επαφής στον τομέα της ενσωμάτωσης. Κατά την ανταλλαγή πληροφοριών λαμβάνεται υπόψη ότι τα κράτη μέλη βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη των εθνικών τους πολιτικών και στρατηγικών στον τομέα της ενσωμάτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.