Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ημερίδα για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

Το Σάββατο 27 Νοέμβρη διεξάγεται στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ ημερίδα με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας στο σχολείο. Η ημερίδα (το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ) έχει τίτλο "Μίλα Μη Φοβάσαι" και διοργανώνεται από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου.  
Η ΑΡΣΙΣ είχε διοργανώσει σχετική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη το Μάη του 2010. Το θέμα αυτό μας απασχολεί από την οπτική της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών αλλά και ως ζήτημα που αναδεικνύεται στη συνεργασία μας με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Άποψη της ΑΡΣΙΣ είναι ότι η εκπαίδευση στα δικαιώματα μπορεί να δυναμώσει τις σχολικές κοινότητες ώστε να αποτρέπουν κατά το δυνατό την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών και να αναπτύσσουν μεθόδους ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και εντάσεων μεταξύ των μαθητών.

1 σχόλιο:

  1. Όσον αφορά την εκπαίδευση στα δικαιώματα πρέπει να προσθέσουμε,επίσης,τα εξής:
    1.Την δημιουργία του compass(χρήσιμο εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και επιστήμονες για την εκπαίδευση των νεων στα δικαιώματα),το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα από την Άρσις και θα ήταν και πολύ καλή ιδέα να ''διοχετευτεί'' και στις σχολικές κοινότητες και στους εκπαιδευτικούς.
    2.Αλλά και πως μπορεί η ίδια η λογοτεχνία και γενικά οι μορφές τέχνης να αποτρέψουν την εκδήλωση φαινομένων βίας.Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από Δίκτυο δικαιωμάτων του Παιδιού-Παιδαγωγικό τμήμα Αθηνών.Στην συγκεκριμένη ημερίδα θα γίνει προσπάθεια ανάλυσης ζητημάτων ταυτότητας,ετερότητας και διαφορετικότητας με βασικό άξονα ανάλυσης παιδικούς ήρωες βιβλίων(http://ddp.org.gr/).Τα άτομα μέσα από την τέχνη μπορούν από πολύ μικρή ηλικία να εκτιμήσουν την έννοια του ''αλλου''-''ξένου''και να αποτραπούν έτσι ξενοφοβικές συμπεριφορές και μετέπειτα εκρήξεις βίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.