Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Συνάντηση Μελών για τους ανήλικους πρόσφυγες: Προετομασία δημόσιας παρέμβασης

Στην συνάντηση των μελών της 2.12.2011 με θέμα τους ανήλικους και νέους πρόσφυγες στην Ελλάδα, συζητήσαμε σχετικά με το ρόλο της ΑΡΣΙΣ στο πεδίο της υποστήριξής τους. Παρουσιάστηκαν οι ενέργειες της οργάνωσης  για εφήβους και νέους που αιτούνται άσυλο, αλλά και για τις περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών που έχουν ανάγκη κάποιας μορφής προστασίας. Τονίστηκε ότι υπάρχουν παιδιά που φτάνουν στην Ελλάδα επειδή είναι θύματα διώξεων αλλά και άλλα που φεύγουν από τις πατρίδες τους πέφτοντας θύματα παράνομης διακίνησης ή αναζητώντας την  τύχη τους στην Ευρώπη.
Η ΑΡΣΙΣ μπορεί να δώσει γενικές συμβουλές επιβίωσης σε νέους πρόσφυγες ή ασυνόδευτους ανηλίκους που απευθύνονται στα γραφεία της, να βοηθήσει σχετικά με την υποβολή αιτήματος ασύλου -αν εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή- ή άλλων μορφών προστασίας, να τους προωθήσει για να διαμείνουν σε ένα ξενώνα (στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τον Βόλο) ή ακόμη να τους προτείνει συμμετοχή σε καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Εν όψει των προετοιμαζόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων στο πεδίο της πολιτικής ασύλου αλλά και της μεταναστευτικής νομοθεσίας, συζητήσαμε την προοπτική να εκδοθεί και αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία κείμενο με τις βασικές αρχές και προτάσεις της ΑΡΣΙΣ για προς την μεταχείριση των εφήβων αυτών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει προνοιακή και όχι αστυνομική μεταχείρισή τους, να εφαρμοστεί κανονικά για αυτούς ο θεσμός της επιτροπείας, και να λαμβάνονται συντονισμένα μέτρα στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών τους (σε φιλοξενία, διατροφή, υγεία, εκπαίδευση κ.α.).
Το κείμενο αυτό θα συνταχθεί και θα κυκλοφορήσει σύντομα στα μέλη προς συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.