Αναλυτική ενημέρωση για την ΑΡΣΙΣ υπάρχει στο: http://www.arsis.gr/

Επικοινωνήστε με το γραφείο της ΑΡΣΙΣ στο:arsisathina@gmail.com, 2108259880
Επικοινωνήστε με την Εστία Προσφύγων στο:estiaprosfygon@gmail.com, 2109416210

Τραπεζικός Λογαριασμός για δωρεές - συνδρομές: ALPHA BANK 142 00 2002 00 8979
Τρέχοντας για τα παιδιά στο δρόμο: ALPHA BANK 142 00 2002 00 6623

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δράση στο πλαίσιο του προγράμματος "Συνανάπτυξη"

Τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, βγήκαμε στους δρόμους!
Η ομάδα παρέμβασης του προγράμματος "Συνανάπτυξη", το οποίο έχει σαν στόχο την υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων στην αναζήτηση εργασίας, πραγματοποίησε μία δράση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και καλέσματος για συνεργασία στην κοινότητα, στην περιοχή της Κυψέλης. Η δράση περιλάμβανε δύο φάσεις. Στην πρώτη, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ανηφορήσαμε την οδό Κυψέλης, μπαίνοντας στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της περιοχής και  δίνοντας στους εργοδότες ή τους εργαζόμενους ένα χαρτί, πάνω στο οποίο είχαμε γράψει από πριν τις λέξεις "οικονομική κρίση","εργασία", "μετανάστες", "πρόσφυγες". Σε ένα πλαίσιο κάτω από τις λέξεις αυτές, τους ζητούσαμε να συμπληρώσουν μία δική τους λέξη, ένα συναίσθημα, μία σκέψη, μία φράση ή και ένα σύμβολο, που να σχετίζεται με τις λέξεις αυτές, αυθόρμητα και ανώνυμα (αλήθεια, εσύ τι θα έγραφες;). Σε όσους ενδιαφέρονταν, αφήναμε ένα ενημερωτικό έντυπο για το πρόγραμμα ή και προχωρούσαμε σε μία πιο αναλυτική συζήτηση, αφού ένας βασικός στόχος του προγράμματος είναι να βρεθούν εργοδότες, οι οποίοι να συνεργαστούν μαζί μας, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε ωφελούμενους, με επιδότηση και με τη δική μας υποστήριξη.
Στη συνέχεια, "σταθμεύσαμε" έξω από την παλιά δημοτική αγορά της Κυψέλης, όπου και πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη φάση της παρέμβασης. Κρεμμάσαμε ένα μεγάλο πανί, πάνω στο οποίο είχαμε σχεδιάσει από πριν ένα παζλ. Μέσα σε κάποια από τα κομμάτια του παζλ γράψαμε τις ίδιες λέξεις ("οικονομική κρίση","εργασία", "μετανάστες", "πρόσφυγες") και ζητούσαμε από τους περαστικούς να συμπληρώσουν το παζλ με τις δικές τους λέξεις ή σχέδια. Παράλληλα, μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό για την ΑΡΣΙΣ και για το πρόγραμμα, ενώ συζητήσαμε με όσους ενδιαφέρονταν γύρω από θέματα που αφορούν στους ανθρώπους, με τους οποίους δουλεύουμε, και την προσπάθειά τους για κοινωνική ένταξη.
Κάθε κίνηση που μας βγάζει από το γραφείο και μας φέρνει σε άμεση επαφή με την κοινότητα με αφυπνίζει,  δίνοντας μου πολύτιμη πληροφορία , ακόμα και αν αυτή εκφράζει μία πραγματικότητα βαριά και δύσκολη. Η αγορά περνάει πολύ δύσκολες στιγμές, οι πολίτες είναι "κλειστοί" και φοβισμένοι στην πλειονότητά τους και η ενασχόληση με τα δικαιώματα των "άλλων" θεωρείται πολυτέλεια, αφού "εδώ εμείς και δεν έχουμε δουλειά..". Αυτή είναι η αλήθεια της γειτονιάς μας και ένιωσα καλύτερα που την άκουσα από τους ίδιους τους ανθρώπους στο δρόμο και όχι από την TV και που είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους. Έχουμε πολύ δουλειά για να μπορέσουμε να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, να αξιοποιήσουμε. Με κουράγιο, αισιοδοξία, επικοινωνία, δημιουργικότητα.
Καλή μας συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.